Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tusentals demonstrerade mot Vita huset i Chicago

”Vi kommer inte tystas!” står det plakaten som en person bär under demonstrationen ”Marschera till valurnorna” i Chicago.
”Vi kommer inte tystas!” står det plakaten som en person bär under demonstrationen ”Marschera till valurnorna” i Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski/AFP

Tusentals människor demonstrerade mot Donald Trump i Chicago på lördagen. Syftet var att få fler amerikaner att registrera sig inför mellanårsvalet och stödet till demokraterna var tydligt.

– Kvinnor är arga. Och vi börjar känna oss bekväma med att vara arga, säger organisatören Jessica Scheller till AFP.

En gigantisk uppblåsbar jättebebis föreställande Trump, som blivit känd som ”Baby Trump”, flög över folkmassan när de tågade från Grant Park i Chicago, rapporterar AFP. På en högt buren flagga avbildades presidenten som en djävul och demonstranterna viftade med flaggor med texten ”Rösta blått”. Det demokratiska stödet var uppenbart.

Demonstrationen ”Marschera till valurnorna” anordnades av organisationen Women's March Chicago och syftet var att få fler amerikaner att registrera sig inför det mellanårsvalet den 6 november. 

– Vi ville gå in mot mellanårsvalet och uppmuntra kvinnor att ta sig ut och rösta, säger Jessica Scheller, ordförande för Women's March Chicago till AFP.

Under demonstrationen närvarade Hillary Clinton via ett videomeddelande som spelades uppför folkmassan där hon uppmanade åhörarna att registrera sig till valet.

– Föreställ er att hålla den nuvarande administrationen till svars, sade Clinton i meddelandet.

En av de närvarande var 23-åriga Sarah Sieracki från grannstaten Indiana, där republikanerna traditionellt har ett starkt stöd.

– Jag vill att kvinnor ska ta kontroll över mellanårsvalet, sade Sarah Sieracki till AFP.

Liknande demonstrationer planeras nu i flera stater under oktober, bland annat i Texas, Georgia och South Carolina.

Organisatören säger att stödet för demonstationen varit stort, särskilt efter att Brett Kavanaugh röstades in i USA:s högsta domstol, rapporterar AP. Kavanaugh har anklagats för sexuella övergrepp, själv har han nekat till anklagelserna.

– Det är upprörande för kvinnor att se vad sådant som vi såg  under förhöret i senatsutskottet, och att den mannen trots det godkändes, säger Jessica Scheller till AFP.

Mellanårsvalet 6 november sker mitt under Trumps mandatperiod och vilket parti som dominerar kongressen påverkar presidentens möjligheter att få igenom sin politik. I valet står alla 435 platser i representanthuset på spel och 35 av de 100 platserna i senaten. I nuläget domineras båda kamrarna av republikaner.

Läs mer: Trump vill straffa alla som försöker lägga sig i valet

Mellanårsvalet i USA 2018: Allt du behöver veta – och så påverkas Trump

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.