Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tusentals döda efter kraftig jordbävning i Nepal

Människor fick fly ut på gatorna när Nepal drabbades av ett kraftigt jordskalv på lördagen.
Människor fick fly ut på gatorna när Nepal drabbades av ett kraftigt jordskalv på lördagen. Foto: Reuters

En kraftig jordbävning har inträffat i Nepal. Flera byggnader har rasat samman i huvudstaden Katmandu och vägar har skurits av. Minst 1.457 har omkommit uppger landets finansminister, men dödstalen väntas stiga. Regeringen har utlyst undantagstillstånd i de drabbade områdena.

Jordskalvet som inträffade klockan 11.56 lokal tid (strax efter 06 svensk tid) ungefär halvvägs mellan Katmandu och turistorten Pokhara uppmätte 7,9 på richterskalan, enligt US Geological Survey.

– Allting skakade. Allt föll ihop. Murarna kring huvudgatan har kollapsat. Portarna till nationalarenan har rasat, säger en boende i Katmandu, Anupa Shrestha i en intervju.

Och vittnesmålen är många:

– Det var som att befinna sig på en båt ute på havet, berättar Kanak Mani Dixit, en nepalesisk politisk kommentator, som i New York Times beskriver hur han hann hjälpa ut sin åldriga pappa och en granne och sedan hade tid att återvända in för att även bära sin mamma utan att skakningarna tog slut.

Skalvet som utlöste panik bland invånare kändes så långt bort som i New Delhi och andra nordliga städer i Indien och i Pakistan.

– Alla är ute på gatorna, folk rusar till sjukhuset, säger Reuters reporter i Katmandu som blev vittne till hur byggnader och väggar kollapsade.

Viktor Agaton, 20 år, från Stockholm befinner sig i Pokhara, cirka 20 mil från Katmandu.

– Jag satt på andra våningen på ett café när det började skaka. Alla lämnade sina saker på borden och sprang ut på gatan, berättar han för DN.

Efter det första skalvet följde ett antal mindre som åter skapade panik hos såväl honom som lokalbefolkningen.

Jordbävningen ska vara den värsta som drabbat Nepal på 80 år. Katmandudalen är tätbefolkad med nästan 2,5 miljoner invånare, och kvaliteten på byggnaderna är ofta dålig. Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, kan ett skalv på 7,9 göra stor skada i ett sådant här område.

– I Kalifornien eller på Island skulle inte detta påverka byggnader, men här är inte husen byggda på samma sätt, säger han till TT.

Bödvarsson varnar också för att det kan komma nya kraftiga efterskalv, utöver de som redan har inträffat med magnituder på 6,6.

Under dagen kom rapporter om hur sjukhusen i de drabbade städerna snabbt fylldes av skadade människor, men omfattningen av den kraftiga jordbävningen är fortfarande inte känd. Avlägsna områden som Gorkha, Lamjung och Bhaktapur sägs vara mycket hårt drabbade och dödstalen väntas stiga.

Vid 18-tiden (svensk tid) var antalet omkomna 1.457 enligt landets finansminister. Siffrorna varierar dock, polismyndigheten uppger för Reuters att antalet döda nu är 1.341. De flesta i Katmandu och Pokhara. Flera döda var barn. En 15-årig flicka dog när ett hus rasade, och en liten flicka omkom när en staty föll samman i en park.

Tyska nyhetsbyrån DPA rapporterar att nepalesiska myndigheter befarar nästan 4 500 dödsoffer.

Enligt den pakistanska tidningen Dawn har skalvet även ha skördat 34 dödsoffer i Indien, 12 i Tibet och två i Bangladesh.

De materiella skadorna uppges vara betydande och flera byggnader har totalförstört. Däribland historiska landmärket, och 60 meter höga utsiktstornet Dharahara där minst 50 personer fångades under rasmassorna, och ovärderliga hus runt Durbantorget i Katmandu som är uppsatta på UNESCO:s världsarvlista.

Kjell Borneland i Strängnäs som driver resebyrån Swed-Asia kontaktade snabbt sina samarbetspartner i Nepal och Indien när han nåddes av nyheten om katastrofen på lördagen.

– De säger att det är förskräckligt. Det är en stor förödelse med rasmassor där de gräver fram döda och skadade. Det kommer också flera efterskalv och folk är livrädda, säger han till DN.

En stor räddningsinsats har satts in för att hitta överlevande och försöka få en överblick av katastrofens omfattning. Flera frivilligorganisationer deltar, även Sverige är redo att hjälpa till. Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beredskap för att med kort varsel bidra om Nepal efterfrågar internationell katastrofhjälp.

– Våra sök- och räddningsstyrkor kan mobiliseras och vara redo för transport inom sex till tolv timmar, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser till TT.

MSB har även en rad experter som står redo att åka till Nepal med första möjliga flyg, samt sjukvårdsstöd, vattenrening och logistik.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området.

– Vi hänvisar svenskar som är i nöd till att kontakta den danska ambassaden i Katmandu som vi har ett samarbete med. Samtidigt arbetar vår ambassad i New Delhi med att försöka få fram uppgifter om svenskar i Nepal, säger Johan Tegel på UD:s pressjour.

Sverige har ingen egen ambassad i Nepal utan en honorärkonsul.

– Vi uppmanar alla svenskar som är i Nepal att höra av sig till sina anhöriga så snart det är möjligt, säger Johan Tegel.

De svenskar som befinner sig i Himalayaområdet för vandringar eller klättring befinner sig väl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.