Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-evakueras-fran-oversvamningar-i-kanada/

Världen

Tusentals evakueras från översvämningar i Kanada

Roger Brouillard bär ut ägodelar från sitt översvämmade hus i Sainte-Marthe-sur-le-Lac utanför Quebeq. Foto: Ryan Remiorz/Lawrence IS CQ/AP

Omkring 5.000 invånare i en förort till Montreal, Kanada, har fått evakueras efter att ett dammbrott lett till omfattande översvämningar.

Rätta artikel

– Vattnet strömmade som en tsunami. Det var inte där och sedan var det bara där. Du var tvungen att sticka snabbt, säger Michele Ellison till public service-bolaget CBC.

Michele Ellison och de andra invånarna i Sainte-Marthe-sur-le-Lac förvarnades under lördagskvällen av sirener och polisens megafoner när stora mängder smältvatten fått dammen till en närliggande sjö att brista.

– ”Evakuering nu! Evakuering nu!” Jag gick ut och såg att mina barn skrek och grät, och sedan sprang alla, säger en annan boende, Annie Pépin, till CBC.

Andra började snabbt föra upp värdesaker till övervåningarna av sina hus medan vattnet steg, men fick avbryta när polis och räddningstjänst knackade på för att se till att alla runt 2.500 bostäder blev evakuerade.

– Polis och räddningstjänst räddade liv. Vi såg till att folk tog sig ut, hade vi inte gjort det hade det handlat om allvarliga skador eller dödsfall, säger polissergeanten Daniel Thibaudeau till CBC.

Ett par timmar senare var vattnet över två meter djupt på vissa ställen, och nivåerna fortsatte stiga under söndagen.

Redan innan dammbrottet i Sainte-Marthe-sur-le-Lac hade över 2.000 personer i delstaten Quebec tvingats evakuera sina hem på grund av översvämmade vattendrag skapade av smältvatten. Totalt är nu 7.700 personer evakuerade, nästan dubbelt så många som rekordnoteringen för två år sedan.

Quebecs vice premiärminister Geneviève Guilbault sade vid en presskonferens under söndagen att de närmaste timmarna skulle bli kritiska, men att situationen bör stabiliseras med tanke på att det enligt prognoserna inte ska regna förrän under onsdagen.

– Det kommer göra att både våra arbetslag och de boende äntligen får en chans att hämta andan.