Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-flyr-sina-hem-efter-storbrand-i-ryskt-vapenlager/

Världen

Tusentals flyr sina hem efter storbrand i ryskt vapenlager

00:39. Här rasar en storbrand i ett artillerilager i den sibiriska staden Atjinsk.

En storbrand rasar i ett artillerilager utanför den sibiriska staden Atjinsk. Åtta personer har skadats och på grund av explosionsrisken har drygt 11.000 evakuerats från sina hem. Splitter från lagret har spridits inom en radie om 15 kilometer, enligt den statliga nyhetsbyrån Ria, men tidigt på tisdagen ska explosionerna ha upphört. 

Under måndagseftermiddagen startade en brand i ett ryskt vapenlager utanför den sibiriska staden Atjinsk nära Krasnojarsk. Åtta personer skadades i branden och fördes till en början till sjukhus. Fem av dem har fått lämna. 

Till en början rapporterades det om att en person avlidit till följd av branden. Uppgifterna tillbakavisades senare av den ryska försvarsmakten.

Enligt flera ryska medier har över 11.000 personer evakuerats till följd av branden som bland annat bekämpats med 14 fjärrstyrda robotar.

Myndigheter har meddelat de 100.000 invånarna i den närmaste staden Atjinsk att också förbereda sig för en eventuell evakuering, samtidigt som de uppmanas att behålla lugnet. 

”Staden träffas av tryckvågen, men det ska inte vara någon fara för de boendes liv eller hälsa”, lyder ett uttalande från Atjinsks styrelse.

Vittnen från staden Atjinsk berättar om ett fint, grått pulver som faller ner över staden. 

Trots att en rad kraftiga explosioner har hörts från området, är risken fortfarande överhängande för att fler delar på det brinnande lagret ska explodera. 

Branden i vapenlagret startade i Atjinsk på måndagen. Foto: Liza Uskova/AP

Splitter från de trasiga vapendelarna sprids inom en radie om 15 kilometer. 

Enligt uppgift kan det finnas ungefär 40.000 laddade patroner och granater i det brinnande lagret, enligt Ria. 

Den oberoende tv-kanalen Dozjds reporter på plats beskriver stämningen i området som ”panikartad”. 

– Alla som har tillgång till egen bil försöker att lämna området. De som inte har möjlighet att ta sig därifrån på egen hand blir hämtade av räddningsfordon, säger reportern Jekaterina Sjirokova. 

Det är oklart vad som orsakat branden.