Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-i-protest-efter-hongkongskjutning/

Världen

Tusentals i protest efter Hongkongskjutning

Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Trafiken i centrala Hongkong stannade på onsdagen när tusentals demonstranter protesterade mot att polisen skjutit en 18-åring under Folkrepubliken Kinas nationaldag. Hongkongpolisen kallar skjutningen ”både laglig och rimlig”.

18-årige demonstranten Tsang Chi-Kin sköts i bröstet på tisdagen under en konfrontation med poliser i Hongkong. Filmer och bilder från händelsen har fått många att reagera på att polisen tar till potentiellt dödligt våld i stället för att först försöka lugna ner situationen.

”Polisernas liv var i allvarlig fara. Polismannen sköt mannen för att rädda sin kollega och sig själv”, förklarade en talesperson till statliga nyhetsbyrån Xinhua. Hongkongspolisens chef Lo Wai-Chung konstaterade vidare att skjutningen var ”både laglig och lämplig”.

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration

Den uppfattningen delas inte av de tusentals demonstranter som på onsdagen marscherade genom Hongkong i protest mot skjutningen. Polisens övervåld är en av flera frågor som ingår i protesternas som pågått sedan i våras då Hongkongs regering presenterade planerna på att införa en lag som tillåter att misstänkta brottslingar lämnas ut till Fastlandskina.

– Demonstranter har använt så många sätt att protestera fredligt, men lyckades ändå inte få en rimlig respons från regeringen. Det är därför vi trappat upp våra aktioner, jag tycker gatublockader är ett fredligare sätt att demonstrera, säger en demonstrant till South China Morning Post.

– Jag strejkar för att jag inte kan acceptera att en polis försöker döda en medborgare. Jag hoppas att kontorsarbetare som inte har kunnat komma hit vet att de inte är ensamma. De borde inte vara rädda att ansluta sig till demonstrationerna, säger en annan. 

Demonstranterna vill bland annat tillsätta en utredning av polisbrutalitet och dra tillbaka den formella klassificeringen av dem som ”upprorsmakare”. Vidare kräver kritikerna att gripna demonstranter ska erbjudas amnesti, men på myndigheter har sagt att ”det strider mot rättsstaten och är oacceptabelt och det strider också mot grundlagen” och ”brottsutredningar måste hanteras av justitiedepartementet utan yttre ingripanden”.

Proteströrelsen har avslutningsvis krävt att både hela den lagstiftande församlingen Legco och Hongkongs ledare ska tillsättas med folkomröstningar – i dag tillsätts hälften av Legco i allmänna val och sådana som Hongkongledaren Carrie Lam tillsatts av en kommitté av 1.200 ledamöter. Hon har sagt att det är grundlagens slutgiltiga mål, men om det ska nås måste samtalen ske inom lagens ramar med ömsesidigt förtroende och förståelse. 

Läs mer: Demonstrant skjuten av polis i Hongkong