Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tusentals kurder demonstrerade mot Erdogan i Frankfurt

Demonstrationen är en reaktion på Erdogans krav på att turkiska ministrar ska få kampanja i Tyskland.
Demonstrationen är en reaktion på Erdogans krav på att turkiska ministrar ska få kampanja i Tyskland. Foto: Boris Roessler/AP

Omkring 9.000 kurder rapporteras ha demonstrerat i Frankfurt mot den turkiske presidenten Erdogan och den planerade folkomröstningen i april som kommer att ge honom kraftigt utökade befogenheter. Demonstranterna befarade att det kan leda till nya aktioner mot kurder i Turkiet.

Lördagens demonstration i Frankfurt bevakades av flera hundra poliser, men uppges ha varit fredlig.

Omkring 9.000 demonstranter med plakat och bilder på den terrorklassade kurdiska PKK-gerillans ledare Öcalan, tog till gatorna och ropade slagord som ”Erdogan terrorist!” och ”Frihet för Öcalan!”, skriver Reuters.

Demonstrationen är en reaktion på Erdogans krav på att turkiska ministrar ska få kampanja i Tyskland, inför folkomröstningen i april om den nya turkiska konstitutionen.

Tyskland har gått med på att låta 1,4 miljoner turkar i Tyskland rösta i valet, men inte tillåtit valmötena. Det fick i veckan Erdogan att ryta om nazism, och ledde till en diplomatisk fejd mellan länderna, och även med Nederländerna, som attackerats av Erdogan av liknande skäl.

Enligt den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel utnyttjar Erdogan en känsla som många personer av turkiskt ursprung har i Tyskland av att inte vara accepterade eller välkomna, skriver Reuters.

Demonstranten Mustafa Bostan säger till nyhetsbyrån att om Erdogan vinner folkomröstningen kan saker och ting blir värre.

– Han kanske säger ”jag har vunnit igen” och börjar att strida igen och förstöra kurdiska städer, eller att döda kurder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.