Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tusentals marscherar i Mexiko mot Trump

00:47. Över 30 000 människor gick ut i den största demonstrationen mot Trump hittills i Mexiko.

MEXICO CITY. Mexikos största anti-Trumpmarsch har brakat loss med nästan femtiotusen deltagare i 19 mexikanska städer. Demonstranterna kräver att USA:s president behandlar grannlandet med värdighet och slutar deportera mexikaner.

Störst är marschen i huvudstaden Mexico City där 12.000 samlats vid självständighetsmonumentet El Ángel för att sjunga nationalsången tillsammans.

– För första gången på länge känner jag att Mexiko är enat, säger Marta Boy, 60, mäklare.

Hon bär ett plakat där hon uppmanar USA:s president att deportera sina svärföräldrar, eftersom de också är migranter.

Läs även: Hård kritik från Vita huset mot domstolsutslag

– Trumps mamma är från Skottland och hans fru från Slovenien. De borde också bli deporterade, säger Marta Boy.

Bakom henne i tåget, som ringlar genom Mexico Citys vackra stadspark Chalpultepec, viftar en familj med den mexikanska flaggan. Den äldsta dottern har aldrig tidigare deltagit i en demonstration.

– Jag kände att nu var det dags. Jag vill visa att det inte går att behandla oss mexare hur som helst, säger Flor Martin, 23.

Hennes moster har målat den mexikanska flaggan i ansiktet och tagit på sig fotbollslandslagets gröna matchtröja.

– Det är bara landslaget och Trump som kan ena oss mexare, skrattar mostern.

Anti-Trumpmarschen arrangeras av Mexikos intellektuella som uppmanar demonstranterna att inte blanda in landets inrikespolitiska problem i protesten. Många demonstranter lyssnade inte på uppmaningen utan startade ett eget demonstrationståg som avgick från en annan del av Mexico City. De flesta av de demonstranterna är starkt kritiska till landets president Enrique Peña Nieto som de menar dröjde med att svara mot Donald Trumps aggressiva politik.

– Vi behöver en starkare president som kan försvara våra intressen, säger aktivisten Gabriel Hernandez.

Han tycker att Trumps politik är ett gyllene tillfälle för Mexiko att vakna upp.

– Vi får inte vara så beroende av USA som vi är nu, säger han.

För att motståndet mot Trump inte ska splittras kom de två demonstrationstågen överens om att samlas på samma plats, runt självständighetsmonumentet El Ángel. Det monumentet ligger endast 50 meter från USA:s ambassad som i dag hägnats in av fyra meter höga kravallstaket. Polisen fasar för att en del demonstranter kan tänka sig att kasta stenar på fasaden. Bredvid ambassaden har den amerikanska kafékedjan Starbucks en av sina filialer i Mexico City. Dagen till ära har ägaren klätt entrén med ballonger i den mexikanska flaggans färger.

– Vi vill visa vårt stöd och undvika att få våra rutor krossade, säger säkerhetsvakten Carlos Pérez till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.