Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-nya-amazonasbrander-efter-eldningsforbud/

Världen

Antalet bränder i Amazonas ökar – trots eldningsförbud

Foto: Lula Sampaio/AFP

Satellitdata visar att antalet bränder i Amazonas ökar även efter att den brasilianska regeringen förbjudit markägare att bränna skog. Under de följande 48 timmarna startade omkring 2.000 bränder i området.

Drygt hälften av alla bränder (nästan 89.000) som registrerats i Brasilien i år var inom regnskogsområdet, skriver AFP med hänvisning till data från National Space Research Institute (INPE).

Det är en dramatisk ökning av bränderna i Amazonas, och en direkt konsekvens av markägarnas avskogning, enligt experter.

Även efter att Brasiliens president Jair Bolsonaro nyligen gått ut med ett förbud mot att bränna skog fortsatte bränderna att öka, och politiska analytiker menar nu att agerandet kan ha varit ”för lite, för sent”, med tanke på att Bolsonaro tidigare försvarat skogsavbränningen för markägare som behöver odlingsmark för sin försörjning.

Av nästan 4.000 nya registrerade bränder efter förbudet var omkring 2.000 inom regnskogsområdet.

Bolsonaro har utsatts för stark press internationellt att komma tillrätta med bränderna, men förbudet är mer en politisk än en praktisk gest, menar man.

Läs mer: Bolsonaro tvärvänder – inför eldningsförbud.

Att avskogningen genom eldning tagit fart i år, med okontrollerade bränder som följd, tillskrivs Bolsonaros politik. Samtidigt som han är klimatförnekare har han försvagat de grupper som övervakar illegal avverkning av regnskog, skriver AFP.

Experterna hittar ingen annan förklaring till de många bränderna, eftersom skogsbränder inte förekommer naturligt i Amazonas. Även om det inte är regnperiod just nu så har det under 2019 dessutom varit mer nederbörd än vanligt.