Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-overgrepp-i-franska-katolska-kyrkan/

Världen

Tusentals övergrepp i franska katolska kyrkan

Minst 3.000 barn har utsatts för sexövergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike sedan 1950-talet. Uppgiften kommer från den kommission som utrett anklagelser om brott.

TT Text

Jean-Marc Sauve, som lett kommissionen, säger att övergreppen begåtts av 1.500 präster och andra personer inom kyrkan.

Kommissionen inrättades i juni i fjol på anmodan av franska biskopar. I samband med utredningen inrättades en telefonmottagning som tagit emot 5 300 samtal där uppgiftslämnare kunnat vittna om sexuella övergrepp.

Sauve ska nu försöka förena uppgifterna från telefonsamtalen med kommissionens utredning.

– Jag är övertygad om att det finns många fler offer, säger Sauve på en presskonferens på onsdagen.

En slutrapport från kommissionen, som består av teologer, sociologer, läkare, historiker och jurister, väntas inom ett år.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt