Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-samlas-i-hongkong-trots-kinavarning/

Världen

Tårgas avfyrad mot demonstranter i Hongkong

Bild 1 av 2
Foto: Kin Cheung/AP
Bild 2 av 2
Foto: Kin Cheung/AP

Massdemonstrationerna i Hongkong är inne på sin nionde helg. Polisen gick ut med en varning mot demonstranter om att sluta med sina ”olagliga handlingar” efter att de blockerat en av regionens mest trafikerade tunnlar. 

Tårgas har avfyrats på flera platser i shoppingområdet Tsim Sha Tsui, bland annat efter att demonstranter vandaliserat polisbilar.

Tusentals demonstranter trotsade demonstrationsförbudet i området och samlades på lördagen i Tsim Sha Tsui, som är ett populärt shoppingdistrikt. Många affärer fick stängas i förtid och flera vägar i området blockerades av demonstranter, rapporterar CNN. 

Polisen har höjt den svarta varningsflaggan och avfyrat tårgas vid flera tillfällen i området under kvällen, bland annat på de stora gatorna Nathan Road och Austin Road.

Hundratals demonstranter samlades också utanför polisstationen Tsim Sha Tsui. Där vandaliserades flera bilar som stod innanför polisstationens stängsel, vilket fick polisen att svara med tårgas. På bilder från platsen syns hur demonstranter satte eld på kartonger på trappan utanför stationen. 

Tidigare under lördagen blockerade demonstranter Cross Harbour-tunneln som går mellan Hongkong-ön och ön Kowloon, vilket orsakade stora störningar i trafiken, enligt nyhetsbyrån AFP. 

Polisen gick ut med en varning om att demonstranterna skulle stoppa sina ”olagliga handlingar” och skingra sig. Polisen uppgav att de blockerade vägarna även ”allvarligt drabbar räddningstjänsten”, rapporterar South China Morning Post. 

Protesterna har nu pågått i nio veckor. Det som från början var en aktion mot ett kritiserat lagförslag har sedan vuxit till att handla om Fastlandskinas inflytande i Hongkong generellt. 

– Jag tycker att regeringen ska svara på kraven, istället för att använda polisen i frontlinjen som en slags sköld, säger 26-åriga Kathy Yip till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt samlades många i Victoria Park för till stöd för polisen och regeringen, rapporterar BBC. 

– Jag känner mig upprörd över våldet som vi ser i Hongkong varje dag nu. Demonstranterna lyssnar varken på polisen eller regeringen, säger en av deltagarna.

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter har blivit allt våldsammare under de senaste veckorna. I veckan anklagades 44 personer för upplopp i samband med förra helgens protester. Det är den första gången om gripna demonstranter anklagas för upplopp sedan protesterna började. De riskerar upp till tio års fängelse.

Nya protester är planerade under söndagen.

Läs mer: Maskerade män gick till attack mot demonstranter i tunnelbanan