Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tusentals sluter upp på ”Vredens dag” i Jemen

Tusentals regeringskritiska demonstranter samlades på torsdagsmorgonen vid universitetet i Jemens huvudstad Sana, rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN.

Oppositionen har utlyst torsdagen till en ”Vredens dag”. Demonstranterna som blir fler och fler för varje minut kräver att president Ali Abdullah Saleh och hans entourage lämnar sina poster.

Salehs utfästelse på onsdagen, att han inte skulle ställa upp för omval 2013, tycks inte ha fått den lugnande effekt på oppositionen som regeringen hade hoppats.

Ali Abdullah Saleh lovade också att inte överlämna makten till sin son i ett försök att kväsa upprorsstämningarna som börjat gro i Jemen.

Protesterna mot den sittande regeringen följer på liknande missnöjesyttringar i Egypten och Tunisien.

Såväl de regimkritiska som de presidenttrogna demonstranterna i Sanaa angavs vara tiotusentals till antalet, rapporterar AFP.

Demonstrationer uppgavs samtidigt pågå även i bland annat Aden och Taiz.

President Salehs löfte om att inte ställa upp till omval 2013 och inte låta sig efterträdas av sin son avvisades av de församlade.

– Vad presidenten erbjöd i går var bara en teater, jag litar inte på honom, sade demonstranten Mahmoud Abdallah till Reuters.

Regimkritikerna passade även på att ge sitt stöd för demonstranterna i Egypten.

– Må Gud hjälpa det egyptiska folket mot tyrannen Hosni Mubarak, ropade de protesterande utanför universitetet i Sanaa.

– Vi är alla här för att störta en korrupt och tyrannisk regim, talade Najib Ghanem från al-Islah till de samlade i Sanaa.

– Revolten för rättvisa började i Tunisien. Den fortsätter i dag i Egypten, och Jemen kommer i morgon att vara fritt från orättvisa, lovade Ghanem enligt AFP.

Inga oroligheter rapporteras från demonstrationen i Sanaa.

Ali Abdullah Saleh har suttit vid makten i 32 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.