Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-terrorinlagg-tas-bort-av-google/

Världen

Tusentals terrorinlägg tas bort av Google

Allmänheten hedrar offren i attacken mot Moskéer i Christchurch vid en spontant uppkommen minnesplats i staden. Foto: Vincent Yu/AP

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens terrorattack i Nya Zeeland som hittills krävt 49 människors liv, rapporterar stuff.co.nz.

Rätta artikel

Dådet vid en av moskéerna filmades av gärningsmannen med en kamera som satts fast på kroppen och direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen. 

Videon lades även upp på Youtube, som ägs av Google. En av de första filmerna som lades ut på sociala medier hann få drygt 100 visningar innan den togs bort, enligt stuff.co.nz

Nya zeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott. 

Facebook uppmanade allmänheten att anmäla alla klipp från livevideon som cirkulerade på plattformen. På lördagen sade en talesperson för Google att tusentals inlägg kopplade till masskjutningen hade tagits bort. 

– Vi måste stå enade mot hatet och arbeta tillsammans för att motarbeta det, sade Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg på lördagen enligt lokala medier. 

Läs mer: 

Misstänkte terroristen inför domare – stannar i häktet

Niklas Orrenius: Idéerna bakom terrordådet i Christchurch finns även här

Moskébesökare: ”Självklart är jag rädd”

Detta vet vi om den misstänkte gärningsmannen

Minst 49 döda i terrordåd mot moskéer i Nya Zeeland