Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 21:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-tyskar-klimatdemonstrerar-pa-betald-arbetstid/

Världen

Tusentals tyskar klimatdemonstrerar på betald arbetstid

Bild 1 av 2 Butiksägaren Christof Strukh stänger sitt varuhus i Berlin för att låta de anställda delta i klimatdemonstrationerna.
Foto: Lina Lund
Bild 2 av 2
Foto: Lina Lund

BERLIN. Runt om i Europa hålls på fredagen omfattande klimatstrejker. I Tyskland låter många företag sina anställda delta i protesterna på betald arbetstid. DN har besökt en byggvaruhandel i Berlin som slår igen portarna för att demonstrera för klimatet.

Christof Struhk, en 55-årig butiksägare i jeans och enkel skjorta, visar runt i sitt 4.000 kvadratmeter stora varuhus i Berlinstadsdelen Kreuzberg. I prydliga rader ligger enklare byggmaterial, inredningsdetaljer och papper och pennor som är sorterade efter färg och tjocklek. Kommersen är som vanligt i full gång, men uppmärksamma kunder lägger märke till att något är annorlunda. Affischer informerar om att butiken kommer att hålla stängt mitt i veckan. 

Orsaken: chefen och hans närmare 200 anställda ska på betald arbetstid delta i fredagens klimatdemonstrationer som arrangeras i hundratals tyska och europeiska städer.

– Genom att stänga butiken vill jag skicka en signal till politikerna om att vi företagare också är beredda att bidra till omställningen, säger Christof Struhk. 

Butiksinnehavaren har gått med i initiativet som kallar sig ”Entrepreneurs für future” och som enligt egen utsago samlar 3.200 tyska företag från olika branscher. Bland dem märks bland andra barnmatstillverkaren Hipp, e-handelsjätten Zalando och bussföretaget Flixbus. Företagarna har skrivit under en programförklaring med krav på bland annat att införa en koldioxidskatt och en snabbare avveckling av kolet, och många låter sina medarbetare vara lediga från jobbet för att delta i protesterna. 

Christof Struhk räknar med att omsättningen minskar med motsvarande en halv miljon kronor genom att butiken hålls stängd under fredagen, en av de bästa försäljningsdagarna.

– Men det är bara pengar. När mina barn i framtiden frågar mig vad jag gjorde för att förhindra en katastrof vill jag i alla fall kunna säga att jag gjorde någonting

”Nu måste vi alla hjälpas åt att förmå politikerna att agera.” Foto: Lina Lund

Det var tack vare den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och hennes skolstrejker utanför Sveriges riksdag som han förstod allvaret i klimathotet. 

– Jag har i årtionden handlat ekologisk mat, röstat på miljöpartiet De Gröna och druckit kranvatten istället för flaskvatten. Men det är ju struntsaker i sammanhanget. Nu måste vi alla hjälpas åt att förmå politikerna att agera, säger han.

Ser du inte en risk i att ni vuxna stjäl showen från ungdomarna? 

– Nej. Jag är förvånad över att inte ännu fler engagerar sig.  

Ett år efter att Greta Thunberg inledde sina skolstrejker har hennes protest vuxit till en global rörelse. På fredagen hålls klimatdemonstrationer i hundratals städer runt om i Europa och i få andra länder har klimatdebatten fått större genomslag än här i Tyskland. I Berlin kommer ungdomsrörelsen Fridays for future att tåga genom regeringskvarteren tillsammans med fackförbund, flyktingorganisationer och företagare som stöttar ungdomarnas krav. 

Samtidigt samlas den tyska regeringen för att försöka enas om en ny klimatpakt, ett investeringspaket i mångmiljardklassen som ska minska utsläppen av koldioxid.