Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusk-hoppas-pa-realistiska-forslag-fran-may/

Världen

Tusk: Vilket helvete väntar dem som förespråkade Brexit?

Bild 1 av 2 Irlands premiärminister Leo Varadkar och Donald Tusk.
Foto: Aris Oikonomou/AFP
Bild 2 av 2 Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: ARIS OIKONOMOU

BRYSSEL. Bara 50 dagar kvar till Brexit. Då trappar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk upp retoriken.

– Jag har undrat hur den särskilda platsen i helvetet ser ut för dem som verkade för Brexit, utan att ha minsta plan på hur den skulle genomföras säkert, säger han.

Pia Gripenberg
Rätta artikel

Brexit, dagen då Storbritannien ska lämna EU, rycker allt närmare. Ett avtal finns på plats, men är ännu inte godkänt av brittiska parlamentet. 

På onsdagen besöker Irlands premiärminister Leo Varadkar Bryssel för att träffa dels EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, dels Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

På torsdag ska brittiska premiärministern Theresa May träffa samma EU-höjdare.

Efter sitt lunchmöte framträdde Leo Varadkar och Donald Tusk tillsammans och gav varsitt uttalande. Tusk skrädde inte orden:

– Jag har undrat hur den särskilda platsen i helvetet ser ut för dem som verkade för Brexit, utan att ha minsta plan på hur den skulle genomföras säkert, sade han.

https://twitter.com/eucopresident/status/1093112742293266435

Det fick den samlade brittiska presskåren att hicka till. Tusk ville dock inte svara på frågan hur han tror att just detta helvete ser ut.

I EU-kretsen finns fortfarande länder som hoppas på en ny folkomröstning i Storbritannien som gör att landet stannar i EU. De förhoppningarna har inte längre Donald Tusk.

– Den frågan är för närvarande utesluten eftersom Storbritanniens premiärminister, och ledaren för oppositionen, har tagit ställning för Brexit. I dag finns ingen politisk kraft och inget verksamt ledarskap för att stanna, sade Tusk.

Han upprepade vad olika EU-ledare har sagt i flera månader: utträdesavtalet som förhandlades klart med Theresa Mays regering i november, går inte att ändra på.

Irlands premiärminister Leo Varadkar förklarade att det avtalet, som har röstats ner i det brittiska parlamentet, var ”det bästa tänkbara”. Han tillade att den politiska instabiliteten i Storbritannien är ytterligare ett bevis för varför det behövs en reservlösning för irländska gränsen.

Senare i eftermiddag håller Varadkar en pressträff med Jean-Claude Juncker.

Läs mer. Wallström om Brexit: Illa skött och dåligt för alla