Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusk-till-attack-mot-johnson-korkat-blame-game/

Världen

Tusk till attack mot Johnson: Korkat blame-game

Boris Johnson. Foto: Ben Cawthra/REX

Pundet föll skarpt på tisdagen, sedan en källa i den brittiska regeringen hävdat att Brexit-förhandlingarna är nära att bryta samman.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk anklagar nu Boris Johnson för att försöka lägga skulden på EU. ”Vad som står på spel är inte att vinna ett korkat blame-game”, skriver han på Twitter.

EU-ledarna vill ha ett utkast till nytt avtal klart senast på måndag, om det ska gå att fatta beslut om det på EU-toppmötet den 17-18 oktober. Men just nu tycks en hård Brexit den 31 oktober komma allt närmare.

En källa närstående Boris Johnson sa på tisdagen till en rad brittiska journalister att telefonsamtalet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel tyvärr gjort att det ser omöjligt ut att få till ett avtal – ”och inte bara just nu utan någonsin”.

– Merkel sa att Tyskland skulle kunna lämna EU om landet vill, men att Storbritannien inte kan lämna EU utan att Nordirland blir kvar i tullunionen för evigt. Hon sa att Irland har ett veto. Om detta är EU:s nya position är det i grunden omöjligt att nå ett avtal – inte bara just nu utan någonsin. Det skulle också göra klart att de är villiga att torpedera fredsavtalet i Nordirland, sa den högt uppsatta källan, enligt The Guardian.

Pundet föll med en cent mot dollarn och euron direkt efter uttalandet.

Tysklands regering bekräftade att samtalet ägt rum, men att man ”som vanligt inte kommenterar konfidentiella samtal offentligt”.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk anklagar dock Johnson för att försöka lägga skulden på EU genom ett inlägg på Twitter.

”Boris Johnson, det som står på spel är inte vinsten i ett dumt spel om skuldbeläggande. Det som står på spel är Europas och Storbritanniens framtid, liksom säkerheten och våra folks intressen”, skrev Tusk på Twitter.

https://twitter.com/eucopresident/status/1181519363783974912?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181519363783974912