Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-16 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-ar-med-president-trump-20-av-vara-basta-reportage-om-trumps-usa/

Världen

Två år med president Trump – 20 av våra bästa reportage om Trumps USA

Foto: Rodney White/AP

Sågningar och hyllningar. Ett polariserat USA. Institutioner som utmanas på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Den 20 januari 2019 har Donald J Trump varit USA:s president i två år. Hur mår landet nu? Hur ser amerikanerna på presidenten?

DN har de senaste åren rest från Cleveland till Colorado, från Alabama till New York för att träffa vanliga amerikaner och nyckelpersoner i Trumperan.

Här är 20 utvalda reportage om Trumps första tid vid makten.

DN Text

Sommaren 2015: De vill ha en mur!

Foto: Martin Gelin

September 2015. 14 månader kvar till valet. Trumps kampanj för att bli republikanernas presidentkandidat går som tåget. För första gången möter DN hans anhängare. Vilka är de? Vad vill de?
Läs reportaget här

Så vek sig Republikanerna för Trump

Foto: Jonas Lindkvist, grafik Helena Shutrick

Maj 2016. Den republikanska partieliten lovade att göra allt för att stoppa Donald Trump. Men när han var klar som kandidat slöt Republikanerna upp bakom honom.
Det här är berättelsen om hur partiet till slut vek sig för Trump, utan att Trump behövde ändra sig överhuvudtaget.
Läs reportaget här

”Trump är en manipulatör som tävlar i allt”

Överraskad valvinnare.
Överraskad valvinnare. Foto: Chip Somodevilla/AFP

Valnatten, november 2016. Plötsligt stod det klart: Donald Trump hade vunnit valet. På valnatten tecknade DN:s Sanna Torén Björling porträttet av mannen som skulle bli USA:s 45:e president. Hur beskrevs han egentligen då?
Läs reportaget här

Mediekrigaren som leder Trumps stödtrupper

Foto: Brian Blanco/EPA

Feb 2017. Han hävdar att George W Bush låg bakom 11 september och att amerikanska expresidenter bränner små barn i satanistiska ritualer. Alex Jones och hans plattform Infowars har miljontals entusiastiska följare i USA. En av dem är Donald Trump. DN:s Martin Gelin berättar om konspirationsteoriernas kung och om ett möte på en sportbar i Cleveland.
Läs reportaget här

NYT:s chefredaktör – ett rött skynke för presidenten

Foto: Chris Maluszynski

Mars 2017. USA:s president kallar konsekvent hans tidning för ”The failing New York Times”. Chefredaktören Dean Baquet är fast besluten att möta Donald Trumps attacker med ännu mer granskning. ”Vi lever mitt i den största story jag någonsin kommer att bevaka.”
Läs reportaget här

Han har fört USA bort från demokratins värdegrund

Foto: Alex Brandon

Juli 2017. Efter ett halvår som president har Donald Trump misslyckats med att hålla många viktiga vallöften. Men han har lyckats förändra den politiska kulturen i USA. Experter på auktoritära regimer ser oroväckande tendenser på ett USA som rör sig bort från demokratins grundvärden och rättsstatens principer.
Läs reportaget här

I Palm Beach trivs Trump som bäst – omgiven av sina rika supportrar

Foto: Susan Walsh/AP

Nov 2017. Följ med till Palm Beach – platsen där USA:s president kan slappna av som bäst. Här är 87 procent av befolkningen dollarmiljonärer, och Trump driver den exklusiva medlemsklubben Mar-a-Lago.
– Det är klart han är lycklig här, säger Shannon Donnelly på öns lokaltidning. Alla ställer sig upp och applåderar så fort han kommer in i ett rum.
Läs reportaget här

Världens bästa Trumpkännare: ”Man kan inte ändra på honom”

Foto: Emil Wesolowski

Dec 2017. Hon är reportern som förstår USA:s president bättre än någon annan. DN:s Björn af Kleen gör ett försök att ­intervjua New York Times-journalisten Maggie Haberman – samtidigt som hon arbetar. Det blev ett samtal om riksrätt, #metoo och kvinnorna runt ­Donald Trump.
Läs reportaget här

Kolsamhället Grundy tackar Trump för stadens uppsving

Foto: Barbro Ingvaldsson, Beatrice Lundborg

Jan 2018. De flesta invånarna i Grundy tycker att tillvaron blivit bättre sedan Donald Trump tillträdde som president. Exporten av kol har fått ett uppsving, jobben är fler – och bygden har levt upp. DN har återvänt till Virginias sydvästra hörn där åtta av tio röstade på Trump.
Läs reportaget här

”Det är bättre än vi någonsin kunnat föreställa oss”

Foto: Beatrice Lundborg

Jan 2018. Donald Trump firar ett år som president – en tid av framgångar och infriade vallöften. Så betraktar man åtminstone saken i södra Alabama. DN träffar en välmående medelklass som jublar över Trump-regeringens krig mot USA:s institutioner.
Läs reportaget här

Samantha Power: ”Det har blivit värre än jag trodde”

Foto: Evelyn Hockstein

Feb 2018. Samantha Power var under åtta år en av Barack Obamas närmaste rådgivare, men synen på utrikespolitiken ledde också till konflikter mellan dem. Nu ser hon med förtvivlan hur det som Obama uppnådde raseras.
– Det första året med Donald Trump har blivit värre än befarat, säger Samantha Power i en intervju med DN:s Sanna Torén Björling.
Läs intervjun här

”Trevligt att träffas, Björn. Jag heter Steve Bannon.”

Foto: Pontus Höök

Mars 2018. Han är ideologen bakom bakom Donald Trumps mest auktoritära reformer, vill omstörta samhället – och fascineras av Sverigedemokraternas resa i Sverige. DN:s Björn af Kleen knackade på hemma hos Steve Bannon – och levde inbäddad i hans stab i ett dygn.
Läs intervjun här

Författaren till skandalboken: ”Trump lever hela sitt liv i ögonblicket”

April 2018. Journalisten Michael Wolffs bok om Donald Trump har sålts i miljontals exemplar världen över. I ”Fire and fury” tecknas en bild av ett Vita huset i kaos.
– Politisk rapportering utgår från ett slags hyperrationalitet; orsak och verkan. Presidenten gör si på grund av så. Men Trump är en tågkrasch. Det finns ingen orsak. Ingen mening, säger Michael Wolff i en intervju med DN.
Läs intervjun här

Stormy Daniels: Stormen som inte lägger sig

Foto: Mary Altaffer

Maj 2018. Den 39-åriga porrstjärnan Stephanie Clifford, som hävdar att hon haft sex med Donald Trump, turnerar USA runt som ett slags alternativ First Lady. DN besökte Stormy Daniels show ”Make America Horny Again” i Philadelphia.
Läs reportaget här

David Remnick: ”Trump är mörkrets mästare”

Foto: Béatrice de Géa

Juni 2018. Tidskriften The New Yorkers chefredaktör David Remnick är Donald Trumps mest välformulerade kritiker. DN:s Björn af Kleen träffar en amerikansk reporter och redaktör som vägrar bli vän med makten. I år firar han tjugo år på tronen.
Läs reportaget här

Tidigare CIA-chefen: ”Ryssarna kan manipulera Trump”

Foto: Sebastian Widmann

Augusti 2018. Donald Trumps upplever att Rysslandsutredningen mot honom är en häxjakt organiserad av USA:s underrättelsetjänst. DN har träffat Michael Hayden, tidigare CIA-chef och en av Trumps mest uttalade konservativa kritiker – som tillsammans med 250 kollegor undertecknat ett upprop mot presidenten.
Läs reportaget här

Han byggde propagandavapnet som hjälpte Trump till Vita huset

Foto: Eva Tedesjö

Sep 2018. Han byggde propagandavapnet som hjälpte Trump till Vita huset. Chris Wylie är visselblåsaren som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen.
För DN:s Linus Larsson berättar han hur de hittade samhällets mest sårbara och manipulerade dem för att bereda vägen för Donald Trump. Nu ångrar han allt.
– Det gick fruktansvärt, fruktansvärt fel.
Läs reportaget här

”Kvinnorna som marscherar mot Trump är manshatare”

Foto: Jonas Lindkvist

Okt 2018. En majoritet av USA:s vita kvinnor röstade på Trump i presidentvalet 2016. Stödjer de fortfarande presidenten och det republikanska partiet?
– Kvinnorna som marscherar mot Trump är manshatare och jag vill inte vara manshatare, säger hemmafrun Sherri Harbour i Colorado.
Läs reportaget här

Ska Beto O’Rourke utmana om presidentposten?

Foto: Daniel Costantini

Okt 2018. Beto O’Rourke är ett politiskt fenomen i USA, en pragmatisk demokrat från Texas som var nära att stjäla en senatsplats från republikanen Ted Cruz. DN har träffat O’Rourke – en av favoriterna till att utmana Trump 2020.
Läs reportaget här

”För oss konservativa klimatskeptiker är Trump bättre än Reagan”

Foto: Alex Wroblewski

Dec 2018. Klimatmötet i Katowice ska avgöra planetens framtid. Amerikanen Marc Morano har försökt motbevisa forskarna om klimatförndringarna i över ett decennium. Nu, under president Trump, har han roligare än på länge.
DN möter den inflytelserika lobbyisten i Washington DC inför avresan till Polen.
Läs reportaget här

Ämnen i artikeln

Donald Trump
DN Story
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt