Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två år senare – det här är spåren efter försvunna MH370

Foto: Joshua Paul/AP

Peking. Två år har gått sedan 239 människor ombord på ett flygplan från Kuala Lumpur till Peking försvann. Sökningen efter Malaysia Airlines plan pågår fortfarande i Indiska oceanen utan att ett av flyghistoriens största mysterier kommit närmare en lösning.

En bekräftad ledtråd finns: en del av en vinge som hittades på ön Reunion tillhör planet. En annan vrakdel som påträffades i Mocambique i förra veckan kan vara ytterligare ett fynd i jakten på det försvunna planet.

I juni har området i södra delen av Indiska oceanen, som är stort som nästan en fjärdedel av Sveriges yta, genomsökts och då avslutas operationen som letts av Australien, med hjälp av experter även från Kina och Malaysia.

Foto: Rob Griffith/AP

Foto: Rob Griffith/AP.

De flesta ombord var kinesiska medborgare och många av deras anhöriga vill att letandet fortsätter tills planet är återfunnet.

En av dem är Dai Shuqin, en 62-årig kvinna boende i Peking, vars yngre syster befann sig ombord med fyra släktingar.

Hon har fått höra gång efter annan att hennes nära är döda.

– Jag accepterar det inte. Om de säger sanningen till oss eller ger oss en övertygande förklaring så slutar vi att komma hit varje dag. Men för oss är de levande, säger Dai Shuqin till tidningen China Daily.

Foto: Yannick Pitou/AFP

En del av en vinge har hittats på Reunion. Foto: Yannick Pitou/AFP.

Nästan dagligen tar den pensionerade fabriksarbetaren bussen till Malaysia Airlines kontor i Peking.  I handen har hon ett brev som alltid säger samma sak: Säg sanningen och ge oss våra älskade tillbaka.

När hon överlämnat brevet åker hon hem igen, till lägenheten där hon har kopior på alla de hundratals brev som hon under två år överräckt till flygbolaget.

– Jag kan inte sova och inte komma över det här, säger hon till tidningen.

Tolv av familjerna har gått till domstol i Peking med sina krav mot bland annat Malaysia Airlines, flygplansproducenten Boeing och motortillverkaren Rolls Royce på motsvarande mellan 13 och 90 miljoner kronor per passagerare. De har tidigare tackat nej till en kompensation på drygt tre miljoner kronor.

Anhöriga till 32 respektive 43 andra passagerare har i Malaysia och New York lämnat in stämningsansökan. De har haft två år på sig att föra sina krav till domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.