Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-av-tre-amerikaner-tror-att-regeringen-tiger-om-ufo/

Världen

Två av tre amerikaner tror att regeringen tiger om ufo

Ett påstått ufo fotograferat över Barra da Tijuca i Brasilien den 7 maj 1952. Foto: Ed Keffel/AFU:s bildarkiv

Två av tre amerikaner tror att regeringen vet mer om ufo än vad man berättar. Det visar en ny Gallupundersökning. Samtidigt kräver en tung amerikansk kongressledamot att den amerikanska marinen ska svara på hans frågor om ufo.

Mark Walker är den näst högste ledamoten i representanthusets kommitté för frågor gällande underrättelsetjänst och antiterrorism. När Walker i juli i år frågade chefen för den amerikanska flottan, Richard V. Spencer, om vilka resurser flottan satsar på att undersöka uforapporter och om man hade några fysiska bevis fick Walker ett kort svar från den biträdande chefen, Thomas Modly.

Modly svarade, skriver Politico, att ”flottan tar rapporterna på stort allvar och fortsätter att ta emot rapporter och ge dem en ordentlig utredning”.

Enligt Modly fortsätter flottan att sätta till resurser för att försäkra sig om att deras piloter inte utsätts för onödiga risker. Så sent som i april uppdaterade flottan sina rutiner för hur piloterna ska rapportera oidentifierade flygande föremål.

Walker undrade också om flottan kände till om några andra länder eller privata företag hade tagit fram en teknologi som kunde förklara observationerna men inte heller där fick han något mera precist svar.

För Walker var svaren inte särskilt upplysande och han säger till Politico att han är frustrerad över att flottan inte vill ge honom och den kommitté han arbetar för mer information:

– Samtidigt som jag är glad över att flottan bekräftar att UAP-observationer utreds så känner jag en frustration över att jag inte har fått svar på mina specifika frågor när det gäller det hot som dessa överlägsna farkoster som flyger i USA:s luftrum kan innebära, säger Walker till Politico.

UAP är en annan förkortning för ufo som ofta används av olika försvarsmakter för att beskriva flygande föremål som man inte har kunnat identifiera – unidentified aerial phenomena.

Walker själv säger till Politico att han främst oroas över om dessa farkoster som rapporteras av piloterna kan tillhöra länder som Ryssland och Kina:

– Om flottan tror att Kina eller Ryssland har tillgång till avancerade flygtekniska lösningar som kan utgöra ett hot mot nationens säkerhet, så har det amerikanska folket rätt att veta vad dess regering gör åt det, säger han till Politico.

Hur det än ligger till med den saken så visar en färsk undersökning genomförd av opinionsinstitutet Gallup att det amerikanska folket misstror regeringens öppenhet i ufofrågan. Enligt undersökningen, som publicerades på fredagen, svarar 68 procent ”ja” på frågan ”Tror du att USA:s regering vet mer om ufo än den berättar för oss?”. En siffra som var 71 procent vid en liknande undersökning 1996.

16 procent av amerikanerna säger sig ha sett något som de tror var ett ufo och 33 procent tror att några uforapporter har varit utomjordiska rymdskepp på besök på jorden.

Å andra sidan säger 60 procent att de är övertygade om att samtliga rapporter om ufo kan förklaras genom mänsklig aktivitet eller olika naturliga fenomen.