Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-brander-blev-till-en-nu-rasar-megabranden-i-australien/

Världen

Två bränder blev till en – nu rasar megabranden i Australien

Ett flygplan i en brandförebyggande insats i Penrose, Australien.
Ett flygplan i en brandförebyggande insats i Penrose, Australien. Foto: Saeed Khan/AFP

Två stora bränder på den brandhärjade australiska östkusten har gått ihop och bildad en enda megabrand. 

Den nya branden slukar just nu ett område om 600.000 hektar. 

Räddningstjänst och andra lokala myndigheter har varnat för att de två bränderna i East Ournie Creek och Dunns Road skulle gå ihop och tillsammans bilda en enda jättebrand om 600.000 hektar eller 6.000 kvadratkilometer. Det är ett område ungefär lika stort som två Gotland. 

Varma vindar om 25 meter per sekund och en lufttemperatur på 40 grader försvårade brandmännens arbete kraftigt och på fredagskvällen lokal tid kunde de inte hålla tillbaka längre, de två bränderna gick ihop. Och även om temperaturerna kommer att sjunka under natten, finns det risk att nya områden slukas av megabranden. Släckningsarbetet är svårare att genomföra i mörker och eldens spridning blir mer oförutsägbar, rapporterar Sydney Morning Herald. 

Anthony Clark som är en talesperson för räddningstjänsten säger till tidningen att de i nuläget befarar att bränderna ska sprida sig i två riktningar över natten. 

– Det vi ser är att en rad småbränder startar genom blixtnedslag. Det är en stor utmaning för brandmännen när bränderna smälter samman och ökar omfånget av det drabbade området. Det blir också mer okontrollerbart i takt med att det bli större, säger han till tidningen. 

Över 250.000 personer har varslats om att de kan tvingas att fly sina hem till följd av bränderna. 

Under fredagen väntas regn över Melbourne – men över East Gippsland och längre nordost, områdena som är värst drabbade, väntas nederbörden bli mindre. De få droppar som eventuellt kommer, runt tio millimeter, är inte på långa vägar tillräckligt för att kunna släcka bränderna. 

Läs mer

Australien evakuerar populär turistö – viltskötare vägrar lämna djuren

Australien bävar inför ny värmevåg