Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-danska-barn-doda-pa-grund-av-tarmbakterie/

Världen

Två danska barn döda på grund av tarmbakterie

E. Coli-bakterier. Foto: Alamy

Två barn har dött på två olika platser i Danmark efter att ha smittats av en tarmbakterie. 

Ett av barnen fördes till sjukhus med akut njursvikt men hens liv gick inte att rädda. 

Dödsfallen har inträffat under veckan. Det rör sig om ett barn boende i Köpenhamnsområdet och ett på ön Fyn. Enligt danska myndigheter är händelserna helt skilda från varandra. Ett av barnen, det som bodde på Fyn, fördes på onsdagen till sjukhus med akut njursvikt men kunde inte räddas. Barnens skola respektive förskola håller stängt på grund av dödsfallen. 

De båda barnen ska ha smittats av bakterien E. Coli, en så kallad ehec-infektion. Denna infektion är vanligast hos små barn, men kan förekomma i alla åldrar. Infektionen kan ge allt från milda symptom till blodig diarré och i sällsynta fall leda till njursvikt. 

De två dödsfallen kommer att utredas av danska myndigheter. 

Sommaren 2018 hade Sverige ett stort Ehec-utbrott med 116 personer som på något sätt kom i kontakt med bakterierna. Smittkällan kunde inte fastställas med eftersom att personer i olika delar av landet blev sjuka var källan något livsmedel, enligt Livsmedelsverket. 

Bra hand- och mathygien förebygger smitta av Ehec-bakterier. Liksom att endast äta väl genomstekt kött. Att endast konsumera pastöriserad mjölk och sköljda grönsaker är också ett sätt att undvika att bli smittad. Livsmedelsverket uppmanar också alla som haft kontakt med nötkreatur att tvätta händerna.