Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två döda efter gisslandrama

Två personer dödades på måndagen i ett utdraget gisslandrama i en förort till Sydney i Australien.

Vid 17-tiden lokal tid (07-tiden svensk tid) på måndagen stormade polis en byggnad i Ingleburn utanför Sydney i Australien, vilket var slutfasen i ett utdraget gisslandrama.

Kort efter det att den tungt beväpnade insatsstyrkan gått in kom de ut med tre personer, som av allt att döma suttit som gisslan i över sex timmar. Gisslantagaren själv var då död, rapporterar Sydney Morning Herald.

Dramat började klockan 10.45 lokal tid (00.45 natten till måndagen svensk tid) när flera skott hördes i en företagslokal i ett industriområde i Ingleburn, som ligger ungefär 35 kilometer sydväst om centrala Sydney i Australien.

När polis och räddningspersonal kom till platsen fann de tre skjutna personer, varav en 43-årig man hade avlidit och två andra var skadade.

Gärningsmannen hade förskansat sig inne i bygganden, ett skyltföretag, tillsammans med sin gisslan. Han tros ha varit beväpnad med en automatkarbin.

Polisen upprättade ett taktiskt team på platsen och försöäkte länge förhandla med gisslantagaren.

– Det är ett känsligt läge, jag kan inte säga mer än så för närvarande, sade polisinspektör Mark Brett på en presskonferens vid 14.30-tiden lokal tid (04.30 svensk tid).

Flera vittnen som arbetar mittemot skyltfirman berättar för Sydney Morning Herald att de beordrades att hålla sig på sina arbetsplatser så länge insatsen pågick. De säger sig ha hört fem skott och att polisen kom till platsen tre eller fyra minuter efter skotten.

De båda skadade männen har förts till sjukhus. En av dem, som enligt uppgift sköts i axeln, har genomgått ett kirurgiskt ingrepp, medan den andra är mindre allvarligt skadad i benen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.