Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-doda-efter-nya-skjutningar-i-kopenhamn/

VÄRLDEN

Två döda efter nya skjutningar i Köpenhamn

1 min 41 sek. Den man sköts ihjäl av polis i Köpenhamn tidigt på söndagsmorgonen är den man som sökts som misstänks för de båda dödsskjutningarna i staden. Det bekräftar dansk polis, som tror att mannen agerat ensam.

Vid femtiden på söndagsmorgonen sköts en man till döds i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Enligt polisen misstänks mannen för såväl lördagens attack mot kulturhuset Krudttønden, som mordet på en judisk man utanför en synagoga natten till söndagen.

DN rapporterar live från händelserna i Köpenhamn.

Dansk polis bekräftade på söndagsmorgonen att den man som sköts till döds i Nørrebro misstänks ha legat bakom skjutningen vid kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro på lördagen, då en 55-årig man dödades och tre poliser skadades. Han tros också vara ansvarig för en attack vid synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn vid 01-tiden på söndagen.

– Men det finns fortfarande många lösa trådar, så den polisiära närvaron på gator och torg kommer att vara fortsatt stor, sade spaningsledaren Torben Mølgaard Jensen vid söndagens presskonferens.

En intensiv jakt pågick under natten och bilder på en misstänkt gärningsman, omkring 1,85 meter lång och i mörka kläder, offentliggjordes av polisen.

Vid 01-tiden rapporterades ett skottdrama från synagogan på Krystalgade i Köpenhamn. En judisk man i 30-årsåldern sköts i huvudet och avled. Offret uppges ha varit församlingsmedlem och stått vakt vid synagogan, där en bat eller bar mitzvah (motsvarande konfirmationsfest i kristendomen) arrangerades. 80 personer ska ha befunnit sig i lokalen.

Två poliser skadades i dådet. Gärningsmannen uppges ha undkommit.

– Alla är i chock. Det är det här vi alltid har fruktat. Det är det här vi alltid varnat för kan ske i Danmark, sade Dan Asmussen, ordförande i Judiska samfundet, till dansk radio.

Efter attacken utrymde polisen barer och klubbar i området, och vittnesmål talade om en mycket stressad och kaotisk situation.

Några timmar senare, vid 05-tiden på söndagsmorgonen, konfronterade polisen en man nära en bostad i Nørrebro. Enligt polisen hade man haft bevakning på en lägenhet i området, dit den misstänkte gärningsmannen spårats genom bilder från övervakningskameror och tack vare ett tips från en taxichaufför.

Gärningsmannen ska ha uppehållit sig i lägenheten på lördagen, men sedan lämnat den. När en man sedan anlände till bostaden natten till söndagen valde polisen att ingripa. Mannen ska ha öppnat eld mot poliserna, varpå han sköts till döds.

Den svenske konstnären Lars Vilks var huvudtalare vid det möte i kulturhuset som angreps på lördagen. Han undkom det 30-tal kulor som attentatsmannen avlossade med automatvapen och gömde sig sedan i ett kylrum.

”Publiken fick uppleva fruktan och skräck – och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad”, skrev Vilks på sin blogg natten till söndagen.

DN rapporterar live från händelserna i Köpenhamn.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt