Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Två engelsmän dömda efter kravaller

Under onsdagen kom det första rättsliga efterspelet av kravallerna i Storbritannien, då en domstol i Manchester dömde två män till 10 respektive 16 veckors fängelse.

Men fler domar är att vänta. Sedan upploppen startade i lördags har över 1.100 personer gripits över landet. Polisen i Manchester uppgav att extra domstolar arbetar övertid med fallen.

Guardian rapporterar om mycket stark polisnärvaro över landet under natten mot torsdagen, som rapporteras vara lugn.

Den 26-åring som i tisdags blev kravallernas första dödsoffer, sköts efter ett bråk mellan två gäng, säger en talesperson för Scotland Yard till The Guardian.

– Bråket kulminerade i en biljakt med tre bilar, /.../ som slutade på Duppas Hill Road där offret blev skjuten.

Obduktionen visar att mannen dog till följd av skottskador i huvudet, skriver tidningen. Mannen hittades svårt skottskadad i en bil i Croydon sent på måndagskvällen, men avled senare på sjukhus.

Endast 8 procent av britterna anser att det är nedskärningar som ligger bakom upploppen, visar en opinionsundersökning i tidningen The Sun, rapporterar AFP.

De flesta tror snarare att det är kriminalitet och gängkultur som orsakat oroligheterna, medan en av tjugo menar att det beror på den höga arbetslösheten.

Majoriteten av de svarande skyller inte upploppen på David Camerons koalitionsregering, men 57 procent anser att Cameron hanterat frågan dåligt.

85 procent trodde att majoriteten av de skyldiga till upploppen kommer att gå fria från rättsligt efterspel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.