Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två gravida i Norge har lämnat positivt zikatest

Foto: James Gathany/AP

Två gravida kvinnor i Norge som testats för zikavirus är smittade, uppger norska Folkhälsoinstitutet.

Hittills har 50 prover analyserats sedan de norska myndigheterna började ta prover vid de norska fostermedicinska centren i februari i år.

– Tre test har varit positiva, en man och två kvinnor. Båda kvinnorna är gravida, säger John-Arne Røttingen, chef för för miljömedicin och smittskydd vid norska Folkhälsoinstitutet till NRK.

Alla tre har vistats i länder som varit drabbade av zikavirus. Folkhälsoinstitutet tror att det kan komma fler fall av zikasmittade i Norge på grund av norrmännens flitiga resande.

De norska myndigheterna avråder, liksom de numera även de svenska, gravida att resa till områden som drabbats av zikavirus.

Foto: TTGravida kvinnor som uppehållit sig i sådana områden uppmanas att kontakta sjukvården när de kommer tillbaka till Norge, oavsett om de har symtom eller inte.

Zikavirus, som på senare tid spridit sig på den amerikanska kontinenten, orsakar hos de flesta som smittas inga svåra sjukdomsyttringar. Fyra femtedelar visar inga symtom alls. Men för en liten andel tros följderna bli mycket allvarliga.

Forskare kopplar viruset till en epidemi av mikrocefali hos spädbarn, en medfödd missbildning av hjärnan, liksom till förlamningssjukdomen Guillaine Barrés syndrom.

Och franska forskare har nyligen dragit slutsatsen att det myggburna viruset kan orsaka ytterligare en förlamningssjukdom, myelit.

Läs också: Zikaviruset kan orsaka ännu en svår sjukdom

Det finns ännu inget vaccin eller botemedel mot zikafeber. Viruset finns nu i sammanlagt 41 länder, enligt Världshälsoorganisationen.

En miljon människor har smittats sedan 2015 och ytterligare 4 miljoner beräknas bli smittade  i år. Av dessa kan ett mycket stort antal komma att drabba Puerto Rico, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten.

– Jag är mycket orolig för att Puerto Rico kan ha drabbats av flera hundra tusen fall av zikainfektioner innan året är slut och att tusentals av dessa kan drabba gravida kvinnor, säger chefen för myndigheten Tom Frieden efter ett besök i Perto Rico, skriver AFP.

Foto i text: TT

Fördjupning. Zika

  • Gravida varnas för zika-länder. Region Jönköping går nu ut och avråder gravida kvinnor från att resa till områden där zikaviruset är utbrett. Men någon nationell avrådan är ännu inte aktuell, meddelar Folkhälsomyndigheten. 
  • Zikaviruset – risken att drabbas i Sverige nästan obefintlig. Ett fall av zikavirus har konstaterats i Danmark, sedan en man som rest i Latinamerika insjuknat. En svensk resenär har också smittats, men viruset är främst farligt för gravida. DN:s medicinreporter Amina Manzoor reder ut.
  • Zikaviruset kan orsaka ännu en svår sjukdom. Zikaviruset kan ligga bakom ännu en svår sjukdom. Det konstaterade franska forskare.
  • De skadade barnen en chock för Brasilien. Det är karnevalsyra i Brasilien och i Olinda drar karnevalstågen fram på gatorna. Efter att forskare visat att zikaviruset även smittar genom saliv uppmanar Brasiliens hälsoinstitut gravida kvinnor att inte kyssas under karnevalen.
  • Ett fall av zikavirus i Sverige. En resenär bar på viruset men sjukdomen, som upptäcktes på ett laboratorium i Sverige var helt okomplicerad.

Fakta. Kampen mot zika

1947: Zikaviruset isoleras för första gången i skogen Zika i Uganda. Det förekommer länge främst i Afrika, med mindre utbrott i Asien.

2007: En zikaepidemi bryter ut på ön Yap i Mikronesien. Nära 75 procent av befolkningen drabbas, enligt WHO.

Mars 2014: Flera fall av zikavirus rapporteras från Påskön, Chile. I maj året därpå bekräftar Brasilien att viruset sprids i nordöstra delen av landet. Sedan dess har viruset spritts till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien.

December 2014: Den första rapporten om zika och ökat antal av fosterskadan mikrocefali kommer.

I slutet av januari 2016: Brasilien beslutar att över 200.000 soldater ska gå från hus till hus för att bekämpa viruset. Myggmedel ska delas ut till omkring 400.000 gravida kvinnor.

I januari framkommer att en svensk kvinna smittats av zika under en resa i juli 2015, men återhämtat sig väl. Även andra länder i Europa rapporterar fall. WHO uppskattar att upp till fyra miljoner människor kan komma att smittas av viruset, men risken för spridning till norra Europa anses nästan obefintlig.

Den 30 januari: Colombia meddelar att över 2.000 gravida kvinnor i landet smittats av viruset.

Den 1 februari: WHO klassar zikaviruset som ett internationellt nödläge för internationell folkhälsa. Brasilien uppmanar gravida att inte resa till landet under OS.

Den 2 februari: den franska läkemedelsjätten Sanofi uppger att forskning inletts för att ta fram ett vaccin mot det myggburna zikaviruset. USA rapporterar om ett fall där viruset ska ha överförts sexuellt. WHO avråder från att människor som rest i områden och länder som drabbats hårt av zikaviruset ska få ge blod. WHO varnar för att myggor som sprider viruset kan bli aktiva i Europa till våren och sommaren.

Den 5 februari: Det kommer uppgifter om att tre smittade personer i Colombia avlidit efter att ha drabbats av hjärnskador. WHO vädjar om nya bidrag på 25 miljoner dollar för att stoppa virusets spridning.

Den 17 februari: Region Jönköping avråder gravida kvinnor från att resa till områden med zikaviruset. Folkhälsomyndigheten säger att det inte är aktuellt med någon nationell avrådan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.