Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två gripna för övergreppen i Köln

Foto: Reuters

Två personer har gripits för massövergreppen i Köln på nyårsafton. Det finns flera asylsökande bland de misstänkta och de styrande partierna i Tyskland efterlyser hårdare straff mot migranter som begår brott.

De två gripna är 16 och 23 år, asylsökande från Marocko respektive Tunisien. I deras mobiltelefoner ska bland annat filmer med sexuella övergrepp ha säkrats. På sig ska de misstänkta också ha burit handskrivna lappar med tyska översättningar av arabiska fraser som ”jag har en överraskning”, ”jag vill knulla”, ”stora bröst” och ”jag skämtar med dig”.

31 utländska medborgare har förhörts efter övergreppen. Av dem är 18 asylsökande, enligt inrikesdepartementet. De flesta misstänks för stöld och orsakande av kroppsskada. Totalt 19 personer är misstänkta och identifierade, varav några kunnat spåras via telefoner de uppges ha stulit.

Polis och åklagare har säkrat stora mängder material från nyårsnatten i centrala Köln. Bland annat ska man ha 350 timmar med rörliga bilder att gå igenom. Uppemot 200 anmälningar om rån, hot eller sexuellt ofredande under nyårsnatten har upprättats. Tidigare har polis sagt att sexualbrotten utgjorde en fjärdedel av anmälningarna, men nu ska andelen vara tre fjärdedelar.

Debatten om asylmottagandet i Tyskland har intensifierats efter övergreppen, där bland andra förbundskansler Angela Merkels välkomnande politik mot flyktingar kritiserats. I ett dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av inför ett möte med partiledningen i Mainz uttrycker Merkels parti CDU en vilja om att flyktingar och asylsökande som döms till fängelse eller skyddstillsyn ska fråntas rätten till asyl.

Merkels socialdemokratiske koalitionspartner Sigmar Gabriel delar den uppfattningen.

– Varför ska tyska skattebetalare betala för fängslandet av utländska brottslingar? Hotet om att tillbringa tid bakom galler i hemlandet är mycket mer avskräckande än fängelsestraff i Tyskland, säger han enligt Reuters.

I CDU-dokumentet krävs också att det ska bli lättare att utvisa kriminella asylsökande samt ökad videoövervakning. Enligt Julia Klöckner, ledare för CDU i Rheinland-Pfalz, har övergreppen varit en väckarklocka för Tyskland.

– Jag tror verkligen att vi behöver ta bort skygglapparna, säger hon till den tyska tv-kanalen ZDF.

Polisen har sagt att förövarna var av ”arabiskt eller nordafrikanskt” ursprung, men det har tidigare varnats för att dra förhastade slutsatser kring huruvida asylsökande fanns bland de misstänkta.

Ordningsmakten har kritiserats för flera delar i arbetet. Under fredagen har Frankfurter Allgemeine rapporterat att problemets omfattningen var känd redan tidigt på nyårsaftonskvällen. Inte bara för Kölnpolisen, utan också för den regionala polisen som ska ha erbjudit att skicka förstärkning med upp till 300 poliser men fått nej. WDR har publicerat delar av en kritisk internrapport från en högt uppsatt polistjänsteman.

Läs mer. Köln
Läs mer. Överfallen i Köln
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.