Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-journalister-fria-men-pressfriheten-fortsatt-hotad/

Världen

Marianne Björklund: Två journalister fria – men pressfriheten fortsatt hotad

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo jublar sedan de släppts efter 18 månader i fängelse. Foto: ANN WANG

Frisläppandet av de två Reuters-journalisterna Wa Lone, 33, och Kyaw Soe Oo, 29, i Myanmar välkomnas i hela världen. Men pressfriheten i landet är under fortsatt hårt tryck.

Rätta artikel

Wa Lone och Kyaw Soe Oo gjorde leende tummen upp och det internationella samfundet applåderade efter att de två Reuters-journalisterna efter 18 månader i fängelse kunde kliva ut som fria män. Pressen internationellt på att de ska släppas har varit stor och de två har blivit något av en symbol i kampen för pressfrihet. Bland annat har de tilldelats det prestigefyllda Pulitzerpriset för sin rapportering.

Nu släpps de tillsammans med 6.520 andra personer. Myanmar brukar varje år kring sitt nyår, som inträffade 17 april, ge ett antal fångar amnesti.  

Att Wa Lone och Kyaw Soe Oo nu åter kan gå tillbaka till sina arbeten som journalister är onekligen goda nyheter. Rättegången som dömde dem till sju års fängelse omgärdades av flera tveksamheter och de statsdokument de anklagas för att ha stulit har en polisman erkänt var planterade. 

Men är frisläppandet ett steg mot ökad pressfrihet och demokrati i Myanmar, som FN kommenterade beskedet?  Det återstår att se. Myanmar har fortfarande mycket att bevisa på både öppenhets- och demokratiområdet. 

Att vara granskande journalist där är ett utsatt arbete. Landet ligger på föga smickrande plats 138 i Reportrar utan gränsers senaste rankning över pressfrihet i världen och människorättsorganisationen Human Rights Watch påpekade efter frisläppandet att dussintals journalister och bloggare i Myanmar fortfarande står inför grundlösa anklagelser för sin rapportering.

Förhoppningarna om ett öppnare Myanmar efter att politikern och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi kom till makten 2016 har till stor del grusats. Hennes makt är kraftigt begränsad av militären, som ledde landet från 1962. Inte minst har Myanmars behandling av den muslimska folkgruppen rohingyer i provinsen Rakhine väckt massiv kritik. Över 730.000 rohingyer har tvingats fly till Bangladesh efter att deras byar utsatts för våldsamma attacker och FN föreslog i en rapport förra året att ledande militärer skulle ställas inför rätta för folkmord. 

Samtidigt finns det en stark buddistisk nationalism och den hårda behandlingen av rohingyer har stöd av många i Myanmar. På tisdagen fanns det de som kallade Aung San Suu Kyi för förrädare efter att Reuters-journalisterna släppts. 

Det var just ett avslöjande om militären och civilas dödande av rohingyer som ledde till Wa Lones och Kyaw Soe Oos fängslande. I samarbete med andra journalister hade de fått fram vittnesmål om civilas och militärens mördande av tio rohingyer.