Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två kidnappade i Burkina Faso

Säkerhetsstyrkor samlas i närheten av det hotell i Ouagadougou som attackerades av militanta islamister. De två australierna kidnappades i en annan del av landet.
Säkerhetsstyrkor samlas i närheten av det hotell i Ouagadougou som attackerades av militanta islamister. De två australierna kidnappades i en annan del av landet. Foto: Ludivine Laniepce/AP

Två australiska medborgare, en läkare och hans fru, kidnappades natten till lördagen i norra Burkina Faso, uppger landets säkerhetsminister.

Mannen och kvinnan kidnappades i Baraboulé, nära gränsen till Mali, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Det var vid 13-tiden på lördagen fortfarande oklart vilken grupp som ligger bakom bortförandet. Det är därför inte bekräftat att det finns en koppling till gisslandramat på hotell Splendid som jihadistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) uppgav sig ligga bakom. 

Det gisslandramat uppges vara över efter att säkerhetsstyrkor fritagit 126 personer och dödat minst tre av attentatsmännen. 

Utrikesdepartementet uppger att omkring 25 svenskar befinner sig i huvudstaden Ouagadougou där attacken ägde rum. 

Rättelse 2016-01-16 19:21
Inledningsvis i rapporteringen om kidnappningen i norra Burkina Faso angavs att det rörde sig om ett österrikiskt par. Nyhetsbyrån AFP fick senare under lördagen, genom landets kommunikationsminister, besked om att paret är australiskt. Därför har vi rättat uppgiften i denna artikel.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.