Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-kvinnor-anklagar-joe-biden-for-olamplig-fysisk-beroring/

Världen

Två kvinnor anklagar Joe Biden för olämplig fysisk beröring

Joe Biden, tidigare vicepresident under Barack Obama och en av förhandsfavoriterna att bli Demokraternas presidentkandidat 2020, kritiseras för opassande beröring av kvinnor. Foto: Saul Loeb/AFP

Joe Biden, en av favoriterna att bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020, anklagas för olämplig fysisk beröring under sin tid som vicepresident.

Två kvinnor har de senaste dagarna trätt fram med liknande berättelser om hur Bidens agerande gjort dem obekväma.

Rätta artikel

I fredags berättade Lucy Flores om ett möte med Joe Biden 2014, när hon kampanjade för Demokraterna till posten som viceguvernör i Nevada. Biden ska då ha kommit upp bakom henne, lagt händerna på hennes axlar och sedan gett henne en långsam kyss på huvudet.

”Min hjärna kunde inte bearbeta vad som hände. Jag var generad. Jag var chockad. Jag var förvirrad”, skriver hon i en artikel i New York Magazines ”The Cut”.

Under måndagen kom en liknande beskrivning från ytterligare en kvinna. Amy Lappos, dåvarande medarbetare till en kongressledamot i Connecticut, berättar för lokaltidningen Hartford Courant om olämplig beröring från Biden vid en välgörenhetsgala 2009.

– Det var inte sexuellt, men han tog ett grepp om mitt huvud. Han satte sin hand runt min hals och drog in mig för att gnugga sin näsa mot min, säger hon till tidningen.

Att benämna den här typen av beteende som vänlighet eller ”farfars-aktigt” är en del av problemet, säger hon i ett uttalande till New York Times. ”Oinbjuden tillgivenhet är inte okej. Objektifiering av kvinnor är inte okej”, säger hon.

Under söndagen, dagen innan kritiken från Amy Lappos, släppte Joe Biden ett uttalande för att besvara anklagelserna från Lucy Flores.

”I mina många år av kampanjarbete och i mitt offentliga liv har jag erbjudit oräkneliga handslag, kramar, uttryck av tillgivenhet, stöd och tröst. Och inte en enda gång – aldrig – har jag trott att jag agerat olämpligt. Om någon säger att jag gjorde det kommer jag respektfullt lyssna. Men det var aldrig min avsikt”, skriver han.

Joe Biden är en av förhandsfavoriterna att bli Demokraternas kandidat till presidentvalet nästa år, och leder i flera opinionsundersökningar. Han har ännu inte meddelat att han ställer upp som kandidat, men väntas göra det inom kort.

Några av hans potentiella konkurrenter i nomineringsprocessen kommenterade anklagelserna under helgen, däribland Bernie Sanders.

– Jag tycker det här visar på behovet av att fundamentalt ändra kulturen i det här landet och att skapa miljöer där kvinnor känner sig bekväma och säkra, sade han till CBS under söndagen.

Andra har kommit till Joe Bidens försvar, däribland hans tidigare medarbetare Kendra Barkoff Lamy.

”Som någon som även jobbar med kvinnofrågor kan jag otvetydigt säga att jag aldrig var obekväm med hur han behandlade mig eller andra kvinnor. Han dedikerade sin karriär till kvinnors rättigheter, säkerhet och jämlikhet”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/kabarkoff/status/1112084119956217856