Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-masskjutningar-pa-12-timmar-detta-hande-i-usa/

Världen

Två masskjutningar på 12 timmar – detta hände i USA

01:16. Inom loppet av drygt 12 timmar öppnar två personer eld mot folksamlingar i USA i El Paso, Texas och Dayton, Ohio.

Inom loppet av drygt 12 timmar öppnar två personer eld mot folksamlingar i USA. Minst 31 människor har dödats och över 50 skadats i skjutningarna i El Paso och Dayton.

President Donald Trump har gett order om flaggor på halv stång fram till den 8 augusti.

El Paso, Texas

Lördag kl. 10.39 (18.39 svensk tid): Polisen får in det första larmet om skottlossningen på stormarknaden Walmart. 19 minuter tidigare har ett manifest om en ”latinamerikansk invasion av Texas” publicerats på ett internetforum.

10.45: Den första polisen anländer till handelsområdet i El Paso där skottlossningen äger rum.

11.03: Polisen i El Paso går ut med uppgifter om skjutningen på Twitter. ”Händelsen pågår fortfarande, undvik området” står det i meddelandet. I samma veva griper man en misstänkt gärningsperson: 21-årige Patrick Crusius från Dallasförorten Allen.

17.30: Polisen håller presskonferens där det framgår att minst 20 personer dödats och minst 26 skadats vid dådet i El Paso. ”En av de dödligaste dagarna i Texas historia”, säger delstatsguvernören Greg Abbott som deltar på pressträffen.

Söndag kl. 10 (18.00 svensk tid): Vid en presskonferens meddelas att FBI utreder händelsen som terrorism. Det betraktas fortfarande som ett hatbrott och åklagaren säger att han kommer att yrka på dödsstraff.

Läs mer: Hatmanifest lades ut 20 minuter före dådet 

Bild 1 av 2 Polis i nöjesdistriktet i Dayton där en person dödade minst nio personer.
Foto: John Minchillo/AP
Bild 2 av 2 Polis inne på Walmart i El Paso.
Foto: John Locher/AP

Dayton, Ohio

Söndag kl. 01.00 (07.00 svensk tid): Skottlossning bryter ut i anslutning till en bar i det populära nöjesdistriktet Oregon District. Flera polispatruller är snabbt på plats och händelseförloppet beskrivs som relativt kort av polisen.

02.15: Polisen i Dayton meddelar att nio människor mist livet under skjutningen. Även skytten är död, skjuten av polis.

07.00: Polisen håller presskonferens där det meddelas att minst 26 personer skadats vid skjutningen. Skytten ska ha oskadliggjorts ”inom en minut”, enligt stadens borgmästare Nan Whaley som också konstaterar att det är den 250:e masskjutningen i USA i år.

– Betänk att skytten hann döda nio personer och skada 26 på mindre än en minut. Föreställ er vad som kunnat hända om polisen inte varit på plats så snabbt, säger borgmästaren.

13.00: Polisen berättar under en presskonferens att skytten identifierats som Connor Betts, 24 år, från Dayton. Fem män och fyra kvinnor har bekräftats dödade i skjutningen, däribland skyttens 22-åriga syster, uppger polisen.

16:00: Polisen berättar på en presskonferens att skytten oskadliggjordes inom 30 sekunder efter de första skotten. Polisen kunde på söndagseftermiddagen inte ge någon information om några eventuella motiv till skjutningen.

– Vi förstår att många undrar varför. Men det vore oansvarigt att spekulera i det nu. Vi har en stor mängd bevis att gå igenom, säger polischefen Richard Biehl.

Efter de två skjutningarna, på lördagsförmiddagen i Washington, gav president Donald Trump order om att flaggor ska hållas på halv stång fram till torsdag kväll, till exempel på militäranläggningar och regeringsbyggnader. I ett uttalande från Vita huset kallar presidenten skjutningarna i El Paso och Dayton för ”förhatliga och fega”, rapporterar CNN.

På måndagen berättar polisen i El Paso att två av de skadade avlidit av sina skador på måndagsmorgonen, lokal tid. Det innebär att dödssiffran ökat till 22 döda i masskjutningen i El Paso.

Vita huset flaggar på halv stång efter skjutningarna. Foto: Eric Baradat/AFP

Det var också en dödlig helg i Chicago. Minst tre personer har dött och 37 skadades i olika skjutningar runt om i staden, rapporterar CBS Chicago.

Fyra skjutningar skedde i fredags, tolv i lördags och fem natten mot söndagen. Polisen betraktar två av dem som masskjutningar, men skriver på Twitter att ingen av dem har kopplingar till dåden i El Paso eller Dayton.

Michael Winiarski: Masskjutningar en epidemi som den amerikanska staten vägrar ta itu med