Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-partier-utropar-seger-i-tunisiens-val/

Världen

Mätning: Ennahda störst i Tunisiens val

Rached Ghannouchi, ledare för partiet Ennahda. Foto: Hassene Dridi/AP

Två partier hävdar att just deras parti blev störst i Tunisiens parlamentsval som hölls på söndagen.

Men en vallokalsundersökning pekar mot att det moderata islamistpartiet Ennahda blir störst med några procentenheters marginal.

TT Text

Den fängslade tunisiske mediemogulen och presidentkandidaten Nabil Karoui var först med att utropa seger för sitt parti Tunisiens hjärta. Senare på kvällen påstod det moderata islamistpartiet Ennahda att det blev störst.

En vallokalsundersökning från opinionsinstitutet Sigma Conseil ger dock Ennahda flest röster, rapporterar statlig tv. I mätningen får Ennahda 17,5 procent av rösterna mot 15,6 procent för Tunisiens hjärta.

Valet är inklämt mellan presidentvalets första och andra omgång. Valdeltagandet såg på förhand ut att bli lågt, enligt siffror från valkommissionen.

Trots att presidenten ännu inte har valts är parlamentsvalet viktigt. Presidenten har visserligen makt över utrikes- och försvarspolitiken, men parlamentets största parti nominerar premiärministern som i sin tur bildar regering och formar stora delar av inrikespolitiken.

Förtroendet för politikerna är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne, och nyligen avlidne, presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt