Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-svenskar-atalas-for-bomb-i-kopenhamn/

Världen

Svenskar åtalas för bomb i Köpenhamn

Skador på skattemyndighetens lokaler i Köpenhamn efter dådet i augusti i fjol.
Skador på skattemyndighetens lokaler i Köpenhamn efter dådet i augusti i fjol. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/TT

Två svenska medborgare åtalas misstänkta för inblandning i sprängdådet mot Skatteverket i Köpenhamn förra året. Dådet betraktas som en terrorhandling och väckte så stor uppmärksamhet att det resulterade i gränskontroller.

TT Text

Händelsen var en av två grova brott med inblandade svenskar, vilket ledde fram till att danska regeringen – i ett led att försöka förhindra att kriminella från Sverige utför fler brott i Danmark – införde gränskontroller för inresande från Sverige till Danmark förra hösten.

– Vi gör detta med sikte på den gränsöverskridande kriminaliteten – organiserade kriminella, vapen och sprängmedel, sade Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till TT då.

De två svenskarna är 22 respektive 23 år och sitter häktade sedan tidigare.

Explosionen vid den danska skattemyndigheten, som inträffade den 6 augusti, var kraftig. Två personer befann sig i byggnaden, men ingen kom till skada. Däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Skadorna på byggnaden blev omfattande – byggnadens fasad raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.

Dansk polis har tidigare sagt att sprängmedlet var av en typ som bland annat används industriellt, exempelvis vid rivningsarbete.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt