Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två svenskar i skottdrama Somalia

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Stockholmsvänstern, skottskadades i Mogadishu.
Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Stockholmsvänstern, skottskadades i Mogadishu. Other: Hanna Persson

Abdirahim Hassan, 24, engagerad i Ung Vänster, dödades vid en attack i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen. Samtidigt skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, 64.

Abdirahim Hassan befann sig i Somalia för att starta ett demokratiprojekt och blev dödad i en attack, troligen av milisgruppen al-Shabaab. Dödsfallet bekräftades av UD först på onsdagskvällen.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kallar händelsen i Somalia för en tragedi.

”Det är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet. Han var en ung man från Stockholm som var i Somalia inom ramen för Vänsterpartiets internationella arbete. Vi tänker på hans familj och vänner. Han kommer att vara djupt saknad av många vänner i Ung Vänster och Vänsterpartiet”, säger Sjöstedt i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Ann-Margarethe Livh befinner sig nu på sjukhus i Nairobi i Kenya. Enligt ambassadpersonal på plats mår hon efter omständigheterna väl.

Vid attacken dödades ytterligare en person. Gärningsmännen, som kom i bil och försökte blockera vägen, började beskjuta bilen som Ann-Margarethe Livh färdades i.

Livh ska ha varit i Mogadishu för att föreläsa på ett universitet och det var när hon var på väg tillbaka till hotellet som skottlossningen i vad som ser ut ha varit ett kidnappningsförsök, uppstod.

Vänsterpartiet har ytterligare två personer, en man och en kvinna, på plats i Mogadishu. Sedan tidigare är deras hemresa till Sverige bokad till fredag, men de kommer troligen att åka hem tidigare än så.

Mannen var tillsammans med Abdirahim Hassan och Ann-Margarethe Livh i bilen när den besköts, uppger Vänsterpartiets pressansvariga Åsa Mattsson som också säger att han inte har behövt vård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.