Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-tyska-kvinnor-ska-leda-europa-ur-krisen/

Världen

Två tyska kvinnor ska leda Europa ur krisen

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har en hel del gemensamt.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har en hel del gemensamt. Foto: Kay Nietfeld /TT

BERLIN. Sedan andra världskrigets slut har Tysklands roll i Europa utgjort en evig stötesten. Medan vissa har fruktat en ny tysk dominans har andra klagat över att landet vägrat ta på sig ledartröjan. Men nu ska två tyska kristdemokrater leda EU ur den värsta krisen i unionen historia.  

Utomeuroepiska toppolitiker och diplomater klagar ofta över att de inte vet vem de ska ringa när de vill ”tala med Europa”. Är det numret till London, Bryssel, Berlin eller Paris de ska slå? 

Trots sin styrka saknar EU en tydlig ledare och lyckas sällan tala med en gemensam röst.

Men det närmsta halvåret är det hos en tysk kristdemokrat som telefonen kommer att ringa. 1 juli tar Tyskland över det roterande ordförandeskapet för EU:s ministerråd och kommer därmed att sätta agendan för resten av året. 

Det tyska mottot låter ungefär som reklamen för ett vitaminpiller: ”Tillsammans åter stärka Europa”. 

”Ursula, vem då?”, muttrades det i Bryssels korridorer förra sommaren efter att stats- och regeringscheferna enats om att föreslå Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. Hon har haft Angela Merkel (till vänster) som mentor och ett tag spekulerades det i om hon skulle ta över som nästa kansler.
”Ursula, vem då?”, muttrades det i Bryssels korridorer förra sommaren efter att stats- och regeringscheferna enats om att föreslå Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. Hon har haft Angela Merkel (till vänster) som mentor och ett tag spekulerades det i om hon skulle ta över som nästa kansler. Foto: Shan Yuqi / TT

Men förväntningarna är skyhöga på att Angela Merkel, som inte behöver någon närmare presentation, och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans ska ta EU ur sin värsta kris i unionens historia.

För Angela Merkel, som efter 15 år som Tysklands ledare ska gå i pension nästa år, är det hennes sista chans att påverka hur hon vill bli ihågkommen i Europa. För Ursula von der Leyen gäller det att visa att hon förtjänat EU:s tyngsta jobb. 

Läs mer: Muttis återkomst – kan Angela Merkel verkligen sluta?

Egentligen skulle det tyska ordförandeskapet, som planerats minutiöst sedan år tillbaka, kretsa kring andra frågor. Affärsrelationerna till Kina, digitalisering, klimat och säkerhetspolitik stod högt på agendan. Men coronapandemin som hittills har kostat fler än 100.000 européer livet och riskerar att lägga medlemsländernas ekonomier i spillror kommer att överskugga allt. 

Angela Merkel och von der Leyen under ett evenemang i Berlin i vintras till minne av att det då gått 30 år sedan Berlinmurens fall.
Angela Merkel och von der Leyen under ett evenemang i Berlin i vintras till minne av att det då gått 30 år sedan Berlinmurens fall. Foto: Kay Nietfeld / TT

Trots alla högtidstal om solidaritet, samarbete och fri rörlighet dröjde det bara några veckor efter att pandemin var ett europeiskt faktum innan orden gick upp i rök. Flera medlemsländer, däribland Tyskland, införde tillfälliga exportstopp för sjukvårdsmateriel, stängde sina gränser och satte nationella intressen först. 

Det har rivit upp nya sår på en redan splittrad kontinent. Sedan tidigare bråkar medlemsländerna om pengar, demokratiska värden, migranter, Brexit och hur EU ska kunna hävda sig som stormakt. 

Ledorden för det tyska ordförandeskapet, ”solidaritet och suveränitet”, speglar EU:s roll i en värld där flankerna rör sig snabbt. Samtidigt som Kina flyttar fram sina positioner drar sig USA drar sig tillbaka och i Ryssland stärker Vladimir Putin sin position.  

För att möta de yttre hoten måste EU hålla ihop, lyder det gemensamma budskapet från Merkel och von der Leyen. 

https://twitter.com/RegSprecher/status/1276788634256125952?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1276788634256125952%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-dn-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2FfBroFNcvb6reAHcbnLywGK

Kvinnorna som ska leda Europa det närmaste halvåret är uppväxta i varsitt land – Merkel i Östtyskland och von der Leyen i Västtyskland – men har mycket gemensamt. Under många år fungerade Merkel som von der Leyens mentor och ett tag (före diverse politiska skandaler och plagiatanklagelser) spekulerades det i om hon skulle ta över som nästa kansler. Sedan von der Leyen flyttade till Bryssel skickar de dagligen sms till varandra och talar nästan lika ofta i telefon. 

Foto: Kay Nietfeld / TT

Båda har också gjort karriär inom Kristdemokraterna CDU, ett av Europas mest framgångsrika partier som häromdagen firade 75 år och att de innehaft regeringsmakten i 50 år. Inget annat parti har präglat den tyska efterkrigstiden mer än CDU – och inget annat land har oftare stått i centrum för Europas öde än Tyskland. 

Historien skänker en speciell tyngd till det tyska ordförandeskapet. 

Det brukar sägas att Nato bildades för att ”hålla ryssen ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”. Samma syn gav Frankrike uttryck för efter Berlinmurens fall när landet krävde att Tyskland – för att få återförenas – skulle ge upp D-marken till förmån för euron. 

Det finns de som fortfarande fruktar att Tyskland på nytt ska bli en ekonomisk, politisk och militär stormakt i mitten av Europa. Andra, som Frankrikes president Emmanuel Macron, anser snarare att Tyskland måste ta på sig ledartröjan och öppna plånboken för att EU-samarbetet ska ha en chans överleva. 

Mycket pekar mot att Macron får som han vill. 

Den tysk-franska återhämtningsplanen för Europa är ett tecken på Tyskland är beredd att inta en ny roll i Europa. För första gången går Tyskland med på att finansiera bidrag till medlemsländerna genom gemensamma lån. 

Nu är det ”absolut nödvändigt att Tyskland inte bara tänker på sig själv, utan är redo att visa en extraordinär solidaritet”, sade Angela Merkel i en intervju i helgen. 

Det är uppenbarligen så hon vill bli ihågkommen, även när telefonen slutat ringa.  

Läs mer: Hon flydde från Baader-Meinhof-ligan – nu är hon Europas mäktigaste politiker 

Läs mer: DN Debatt. ”Tillsammans klarar Sverige och Tyskland utmaningarna”

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt