Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tvååring första dödsoffret på Medelhavet 2016

En tvåårig pojke blev det första kända dödsoffret 2016 för flyktingkatastrofen på Medelhavet. Hans kropp drogs upp ur vattnet av fiskare efter att en gummibåt med 40 flyktingar kraschat mot klipporna på den grekiska ön Agathonisi, skriver The Guardian.

Det var hårt väder på Medelhavet när 40 migranter på en överfull gummibåt försökte ta sig från Turkiet till Grekland, och kraschade mot klipporna på den lilla ön Agathonisi.

Larmet om olyckan kom från en fiskebåt i närheten, och både den grekiska kustbevakningen och hjälporganisationen MOAS ryckte ut med båtar för att hjälpa de nödställda.

Man lyckades rädda 39 av flyktingarna som fallit i vattnet – men inte en tvååring som funnits med ombord.

Pojkens kropp drogs senare upp ur vattnet av fiskare, enligt kustbevakningen.

Tio av flyktingarna var så nedkylda att de fick föras till sjukhus för vård.

Migranterna, inklusive pojkens mamma, fördes till hamnen i Pythagorion på ön Samos, 50 kilometer bort.

– Inget kan förebereda en för den fruktansvärda verklighet som pågår. I dag drabbades vi av ett av de yngsta offren i flyktingkrisen. Det är en tragisk påminnelse av att tusentals människor dött medan de försökt nå säkerhet under miserabla omständigheter, sa MOAS grundare Christopher Catrambone i ett uttalande, enligt The Guardian.

Fler än 3.600 personer under försöken att ta sig över Medelhavet 2015.

Totalt har över en miljon flyktingar kommit till Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.