Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tvättbjörn på äventyr trollband Twitter

00:56. I direktsändning trollband en tvättbjörn tusentals människor när den klättrade upp för en skyskrapa i USA.

I USA andas tusentals människor ut sedan en hisnande historia om en tvättbjörn som klättrat upp på en skyskrapa fått ett lyckligt slut.

Tvättbjörnen nådde efter flera dagar ända upp på taket och kunde sättas i säkerhet ut i naturen.

Tusentals Twitteranvändare följde dramat där tvättbjörnen sakta tog sig upp på fasaden av UBS Plaza-skrapan i Saint Paul, Minnesota.

Journalister och människor som befann sig i byggnaden lade upp bilder och uppdateringar om hur djuret – som syftande på en radiokanal i området snabbt döptes till #MPRraccoon – tog sig uppför fasaden våning för våning i sann Spindelmannen-anda. En lokal tv-kanal sände live. 

Färden uppför byggnaden tog flera dagar och fick sin start i måndags, när anställda på lokala radiostationen MPR fick syn på djuret som fastnat på en avsats ett par våningar upp i centrala St- Paul. Förhoppningen var då att djuret skulle ta sig ner på egen hand. 

Så blev det inte. Ett dygn senare gjordes ett försök att hjälpa ner djuret med hjälp av en provisorisk trappa – men tvättbjörnen tog istället sin tillflykt till taket på byggnaden. Därefter gav det sig iväg på sin långa klättring uppför grannhuset – UBS Plaza, som är över 20 våningar hög. 

 

 

På tisdagskvällen hade tvättbjörnen tagit sig nästan hela vägen upp – där den pausade på en fönsteravsats. Med natten kom också energin tillbaka, och inför en massiv Twitterpublik fortsatte den sin färd uppför byggnaden. 

 

 

Vid 02.45 lokal tid var sagan all – tvättbjörnen hade tagit sig hela vägen fram och upp på taket där en bur med kattmat väntade. 

Segern firades stort på Twitter, även av tvättbjörnens ”eget” Twitterkonto. Borgmästaren själv uttalade sig: 

– Någon textade mig imorse: Vi behövde den här segern, sa Melvin Carter till MPR

Tvättbjörnen  släpptes senare ut bland träden i en förort, enligt en video som lagts ut av viltvårdare.

Tvättbjörnen – infångad och på väg mot säkerhet.
Tvättbjörnen – infångad och på väg mot säkerhet. Foto: Evan Frost/MPR News/AFP
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.