Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tvinga-kvar-barn-i-hemmet-kan-bli-straffbart/

Världen

Tvinga kvar barn i hemmet kan bli straffbart

Föräldrar som vid upprepade och långvariga tillfällen tvingar sina barn att stanna hemma ska kunna dömas till upp till tre års fängelse, enligt ett danskt lagförslag. Jurister varnar för bevismässiga svårigheter medan landets barnrättsorganisation välkomnar förslaget.

Rätta artikel

Förslaget, som är en del av ett lagpaket, har tagits fram i samråd med experter för att skydda barn mot psykisk misshandel. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att tvinga sina barn att stanna hemma vid enstaka, kortvariga tillfällen, rapporterar Jyllands-Posten.

I en promemoria från justitiedepartementet står det att förslaget riktar sig mot föräldrar som utsätter sina barn för utgångsförbud "som har karaktären av frihetsberövande, och som är en del av ett mönster av kränkningar som isolerar och bryter ned barnet".

Morten Thorsøe Secher, ordföranden för föreningen Børn och Förældre, anser att det är "vansinnigt" att lagstifta om utegångsförbud.

– Det verkar absurt och farligt att ge sig in på det här området och börja lagstifta om hur föräldrar ska uppfostra, säger han till tidningen.

Barnrättsorganisationen Børns Vilkår, som driver en stödtelefon för barn, välkomnar däremot lagförslaget.

– Många barn berättar att de känner sig kränkta, övervakade och berövade möjligheten att agera som människor vid utegångsförbud, säger Marianne Rasmussen chef för telefonrådgivningen.

Danska Dommerforeningen har juridiska invändningar mot förslaget och anser generellt att lagen kan leda till bevismässiga svårigheter. Även justitiedepartementet konstaterar att det kan uppstå utmaningar vad gäller bevisning, och att ett många fall inte kommer att kunna leda till åtal.

Lagförslaget väntas få stöd i folketinget och träda i kraft den 1 mars.

Ämnen i den här artikeln:

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt