Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tvist om generika påverkar miljoner

Den indiska staten står i ena ringhörnan och läkemedelsjätten Novartis i den andra när Indiens Högsta domstol inom kort ska pröva rätten att tillverka billiga läkemedel, så kallade generika. Miljoner människors liv står på spel, hävdar hjälporganisationer.

Tvisten handlar om det schweiziska företaget Novartis och dess patent för cancermedicinen Glivec. Företaget vill få bort en klausul i indisk lagstiftning som reglerar när billiga kopior, generiska läkemedel, får tillverkas.

Frågan har stötts och blötts av olika domstolar sedan 2006, men ställs nu på sin spets då Högsta domstolen ska pröva klausulen.

Novartis vill, i korthet, att Indien ska tillåta "evergreening". Det är ett knep som läkemedelsföretagen tar till när patenttiden för deras storsäljare närmar sig sitt slut. Genom att ändra lite på den kemiska strukturen kan företagen förlänga patenten.

Till skillnad från många andra länder tillåter inte Indien "evergreening" om inte den nya varianten är signifikant bättre än originalet. Detta har öppnat för mycket stor tillverkning av kopierade läkemedel med kraftigt reducerade priser.

Eftersom kommande domslut inte bara påverkar livet för Glivec-patienter har rättegången utvecklats till en het politisk fråga – inte minst med tanke på att patenten för många storsäljande läkemedel nyligen har gått ut eller är på väg att gå ut.

Företagen hävdar sin rätt till ersättning för utvecklingskostnader.

– Om vi inte kan få tillbaka våra kostnader kan vi inte heller utveckla nya läkemedel, vilket inte gynnar patienterna, säger Nicklas Rosendal, kommunikationschef på Novartis i Sverige.

Hjälporganisationerna å sin sida varnar för en hotande humanitär katastrof där liv och hälsa för miljoner fattiga människor står på spel. Inte bara i Indien, utan över hela världen.

– Om Novartis vinner finns en uppenbar risk att sjuka människor i fattiga länder inte kommer att ha råd med dessa läkemedel, säger PehrOlov Pehrson, infektionsläkare och tidigare ordförande i Läkare utan gränser i Sverige.

På torsdagen höll organisationen en "otyst minut" på Sergels torg i Stockholm i protest mot läkemedelsföretagen. Rättegången i Indien sköts nyligen upp, men är nu planerad att starta i sommar.

Generiska läkemedel

• Genom att kopiera redan kända läkemedel kan priset reduceras kraftigt. På så sätt kostar en tablett Glivec från Novartis 30 amerikanska dollar, medan en kopia endast kostar en tiondel.

• På liknande sätt har priset på många hiv-läkemedel sjunkit till en procent av det ursprungliga priset.

• Indien är en stor exportör av generiska läkemedel till utvecklingsländerna.

• På sistone har patent för flera kända läkemedel gått ut, eller går ut snart. Dit hör blodfettsänkaren Lipitor, potenshöjaren Viagra, blodläkemedlet Plavix och det anti-psykotiska läkemedlet Seroquel av Astra Zeneca. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.