Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tvivel-kring-att-kina-har-besegrat-coronaviruset/

VÄRLDEN

Tvivel kring att Kina har besegrat coronaviruset

I onsdags öppnades gränserna i den kinesiska provinsen Hubei, centrum för det nya coronaviruset i Kina. På bilden står människor i kö på järnvägsstationen i Macheng i provinsen.
I onsdags öppnades gränserna i den kinesiska provinsen Hubei, centrum för det nya coronaviruset i Kina. På bilden står människor i kö på järnvägsstationen i Macheng i provinsen. Foto: Noel Celis/AFP

Kinas officiella statistik över ett avtagande antal nya smittade i det nya coronaviruset har gett hopp åt resten av världen. Men stämmer siffrorna? En del rapporter kastar tvivel över statistiken.

Den officiella statistiken över antalet insjuknade i covid-19 har gett världen hopp om att viruset går att bekämpa och att kurvorna kan plana ut efter tre månader. De senaste sex dagarna har alla nya smittade i Kina kommit från utlandet, enligt de kinesiska myndigheterna, och i Wuhan, där viruset uppstod, har man endast haft ett bekräftat fall redovisats de senaste sex dagarna.

Men stämmer statistiken? Många experter tror att trenden kan stämma, det vill säga att smittspridningen har minskat i Kina och att de kraftfulla åtgärder som sattes in har haft effekt. Hela landet stängdes i praktiken ner, gator var tomma på folk och i den auktoritära regimen Kina är utrymmet för att inte lyda litet.

Nu har livet börjat återvända till det normala. De som har bekräftats som virusfria får lämna provinsen Hubei, där över 50 miljoner satt i karantän.

På onsdagen rullade de första tågen från provinsen in i huvudstaden Peking, sedan karantänen infördes. I Wuhan, där människor suttit isolerade sedan 24 januari, väntas karantänen upphöra 8 april.

Resenärer anländer till Peking på onsdagen.
Resenärer anländer till Peking på onsdagen. Foto: Mark Schiefelbein/AP

För varje dag återgår fler människor i Kina i arbete sedan företagen återupptagit sin verksamhet, och affärer som varit stängda slår på nytt upp portarna. Från regimen är budskapet att det är dags för hjulen att börja rulla igen. Ekonomin har drabbats hårt av att landet i stort sett varit stängt i två månader. Samtidigt genomför kommunistpartiet ett slags pr-kampanj. Man skickar hjälp till andra länder för att bistå i kampen mot viruset, ringer upp ledare i hela världen och förklarar sitt auktoritära system som överlägset i krisbekämpning.

Det finns dock de som tvivlar och tror att ledarna mörkar sanningen om virusutbrottet för att få fart på ekonomin.

Hongkongs tv-kanal RTHK rapporterade i måndags att invånare i Wuhan berättat att sjukhusen i staden vägrar testa patienter, trots att de visar symtom.

Till japanska Kyodo News säger en anonym läkare i Wuhan att antalet smittade manipulerades inför den kinesiska ledaren Xi Jinpings besök i Wuhan. Presidentens besök ska ha varit början på en massutskrivning av patienter som fortfarande hade viruset, enligt den anonyme läkaren.

En annan orsak till oro över Kinas siffror är att landet väljer att redovisa statistiken på ett annat sätt än WHO, som anser att alla som testat positivt för viruset är bekräftade fall. Kina däremot räknar inte in de som är smittade men inte har några symtom. Tidningen South China Morning Post uppger att man har tagit del av dokument som visar att över 43.000 personer har testat positivt för covid-19 sedan slutet av februari, men utan att visa några symtom. Därmed ingår inte de i den officiella statistiken.

Hälsomyndigheterna i Wuhan har förklarat att dessa patienter sätts i karantän i 14 dagar och om de börjar visa symtom inkluderas de i statistiken.

– En liten del av de utan symtom kan utvecklas till bekräftade fall, men den stora majoriteten kommer att bli friska av sig själva, förklarade myndigheten.

Saneringsarbetare på tågstationen i Wuhan på tisdagen.
Saneringsarbetare på tågstationen i Wuhan på tisdagen. Foto: AFP

Men en anonym person vid Kinas centrum för sjukdomsbekämpning säger till den kinesiska tidningen Caixin att det inte är säkert att smittspridningen i Wuhan är helt stoppad, och att det fortfarande upptäcks över ett dussin fall per dag utan symtom.

Ytterligare en faktor som får många att ställa sig skeptiska till statistiken är att virusspridningen mörkades i inledningsskedet. Redan i början av januari kände regimen till att personer hade insjuknat i ett nytt coronavirus, men allmänheten fick inte någon information förrän flera veckor senare.

Det är något invånarna i Wuhan sent kommer att glömma. Samma dag som Kina för första gången rapporterade noll antal inhemskt smittade fall uttryckte många i kinesiska sociala medier sådan skepsis att Wuhans ledning kände sig manad att gå ut och försäkra att man inte gömmer nya fall. Alla är inte övertygade.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt