Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/twitter-flaggar-nytt-trump-inlagg/

Världen

Twitter flaggar nytt Trump-inlägg

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Patrick Semansky

För tredje gången på en månad vidtar Twitter åtgärder mot Donald Trumps agerande på plattformen. På torsdagen markerades en video den amerikanska presidenten spridit som ”manipulerat medium”.

Det en minut långa klippet börjar med delar av ett inslag i CNN, där ett mörkhyat barn springer i väg från ett vitt barn. Till videon finns en CNN-logga, bredvid en textning som inte fanns i det ursprungliga klippet: ”Livrädd bebis springer från rasistiskt barn”.

Därför har Twitter nu markerat tweeten som ”manipulerat medium”. Den ursprungliga videon fick stor spridning 2019, då CNN först rapporterade om den. I originalklippet omfamnar barnen varandra.

I maj flaggade Twitter två inlägg från Trump för att de innehöll falska påståenden. Ett par dagar senare markerades ytterligare ett inlägg då plattformen ansåg att det glorifierade våld.

Tidigare under torsdagen tog Facebook bort reklam för Trumps presidentkampanj eftersom den bröt mot sidans hatpolicy. Annonserna innehöll en röd upp och nedvänd triangel, vilket har antisemitiska kopplingar. 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Twitter
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt