Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Twittrande Murdoch ställer även fredliga muslimer till svars

Rupert Murdoch, grundare av mediejätten News Corporation, numer arbetande styrelseordförande för efterföljaren News Corp och styrelseordförande och vd för 21st Century Fox.
Rupert Murdoch, grundare av mediejätten News Corporation, numer arbetande styrelseordförande för efterföljaren News Corp och styrelseordförande och vd för 21st Century Fox. Foto: Josh Reynolds / AP

Australiske mediemagnaten Rupert Murdoch twittrade på lördagen om att flertalet muslimer, ”även de fridsamma”, måste hållas ansvariga för religionens ”växande jihadistcancer” i spåren av terrordåden i Frankrike i veckan.

Uttalandena, förmedlade i två tweetar, har väckt uppståndelse och följts av hård kritik, där kritikerna menar att det är orimligt att ställa miljarder av fredliga troende ansvariga för aktioner utförda av en liten minoritet extremister, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

En protesterande twittrare ställde Murdochs uttalanden om muslimers kollektiva ansvar mot mediemagnatens eget ansvar för den lagvidriga telefonavlyssning som hans numer nedlagda brittiska tidning News of the World ägnade sig åt, en skandal som växte och växte efter de inledande avslöjandena 2006.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.