Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tydlig-rodgron-vag-trots-katastrofval-for-s-i-norska-lokalvalet/

Världen

”Tydlig rödgrön våg” trots katastrofval för S i norska lokalvalet

Lan Marie Berg, borgarråd i Oslo, under Miljøpartiet de grønnes valvaka. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Det politiska landskapet stöps om i Norge efter måndagens kommunalval, där alla regeringspartier tappade stöd. Trots ett katastrofval för Arbeiderpartiet talar valforskare om ”en tydlig rödgrön våg” och tror på maktskifte efter stortingsvalet om två år. På flera håll blir ett enfrågeparti mot vägtullar vågmästare.

Måndagens kommunalval ritade om den politiska kartan i Norge. Alla de fyra blåa regeringspartierna Høyre, Venstre, Kristelig folkeparti och Fremskrittspartiet tappade stöd. Mest back gick statsminister Erna Solbergs Høyre, som gick tillbaka med 3,1 procentenheter till 20,1 procent nationellt.

Visserligen tappade socialdemokratiska Arbeiderpartiet ännu mer – från 33 till 24,8 procent – och gjorde ett historiskt dåligt val, men eftersom alla de övriga partierna på den rödgröna sidan ökade (dit även Senterpartiet ofta räknas, till skillnad från dess svenska namne) blev den sidan klart störst med nästan 56 procent av rösterna.

Senterpartiet gick upp med 5,9 procentenheter till 14,4 och Miljøpartiet de grønne vann 2,5 och hamnade på 6,7 procent. I Oslo fick Miljøpartiet hela 15,2 procent och blev tredje största parti och räddar därmed kvar Arbeiderpartiet vid makten i huvudstaden.

Valforskaren Johannes Bergh vid norska Institutet för samhällsforskning talar om ”en tydlig rödgrön våg” och tror att det kan bli regeringsskifte i stortingsvalet om två år om trenden från kommunalvalet håller i sig.

– Regeringspartierna måste hitta ett sätt att mobilisera de egna väljarna, säger han till NTB.

En splittring i regeringen tror han dock inte på, i alla fall inte i nuläget.

– Kanske blir det en diskussion inom Fremskrittspartiet om att lämna regeringen.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet tappade inte mer än 1,2 procentenheter men gör ändå därmed sitt sämsta lokalval sedan början av 1990-talet.

– Man kan vänta sig ett tydligare och tuffare Fremskrittsparti framöver, sade partiledaren Siv Jensen till anhängare på valvakan.

Till VG sade hon:

– Jag skulle vilja se att vi får några tydligare segrar, att inte allt slutar i kompromisser som inga partier känner igen.

Lokalvalens enskilt viktigaste fråga har varit ”bompenger”, eller vägavgifter. Därför är de partier som profilerat sig starkt för eller emot vägtullarna vinnare eller förlorare.

Enfrågepartiet Folkeaktionen nei til mer bompenger, FNB, kom från ingenstans och fick mer än 15 procent av rösterna i flera kommuner i västra Norge. I den näst största staden Bergen är FNB jämnstort med Arbeiderpartiet och ser ut att bli vågmästare, rapporterar Aftenposten. 

Det rödgröna styret kan fortsätta inte bara i Oslo utan även i Trondheim, men det gröna inflytandet kommer att öka.

Det är Norges klimatsatsning som väckt den infekterade debatten om vägtullar. I somras röstade stortinget för att Norge ska bli klimatneutralt redan år 2030. För att nå målet krävs kraftfulla politiska åtgärder. En av dem är vägavgifter som redan tidigare var höga och vanligt förekommande, men som det senaste året har ökat än mer.

I Norge finns både avgifter för att köra ut och in i städer, liknande trängselskatten i Stockholm, och ett utbyggt system av avgifter längs motorvägar ute i landet. I Oslo sattes 52 nya vägtullstationer upp över en natt den 1 juni. 

Høyres ledare, statsminister Erna Solberg, gratulerade i ett tal sent på måndagskvällen Senterpartiet och Miljøpartiet de grønne till deras framgångar.

– Jag tror att Høyre kommer att hitta många lokala lösningar, sade hon med hänvisning till att partiet nu måste hitta flera samarbetspartner runt om i kommunerna.