Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Tydligt att det var en politisk process”

Tre frågor till DN:s utsände Mats J Larsson, som under åtta veckor följt rättegångens olika delar på plats i Addis Abeba.

Var det en överraskande hård dom?

– Ja och nej. Det första intrycket är att det är en hård dom. Åklagarnas bevisning var svag och med svenska glasögon lyckades försvaret få fram sin sak. Men nu är det här en rättegång i Etiopien, ett helt annat land med helt andra spelregler. Med tanke på att premiärminister Meles Zenawi först i Oslo och sedan även inför det etiopiska parlamentet slagit fast att svenskarna är "åtminstone budbärare" till terrorister var det tydligt att det här i första hand var en politisk process.

– Dessutom dömdes tidigare två medåtalade påstådda ONLF-soldater som sagt att de tagit in svenskarna över gränsen. Deras historia har domstolen trott på. Då spelade det ingen roll att svenskarna hävdar att de inte sett männen förrän dagen efter att de gripits av polis - och därmed indirekt påstått att hela rättegången är riggad.

Vad händer nu?

– Först meddelas påföljden på tisdag den 27 december. Därefter måste Martin Schibbye och Johan Persson tillsammans med sina etiopiska advokater, deras svenske advokat Thomas Olsson och utrikesdepatementet avgöra om domen ska överklagas till högsta domstolen. Det är som jag ser det nu tveksamt om det blir något överklagande med tanke på hur politisk processen varit hittills.

– Om det inte blir något överklagande får svenskarna förlita sig till den svenska diplomatin som i fallet med journalisten Dawit Isaak i grannlandet Eritrea inte visat sig särskilt framgångsrik. Skillnaden mellan Eritrea och Etiopien är att här finns USA och EU på plats och har stort inflytande. Å andra sidan är västländerna beroende av den etiopiska regimen för att militärt kunna bekämpa al-Qaida och andra terrorgrupper på Afrikas horn. Så beroendet är ömsesidigt.

Vad talar för att svenskarna trots allt kommer att benådas?

– Den etiopiska regeringen vill inte ha uppmärksamhet om det här fallet hur länge som helst. Det ger också indirekt uppmärksamhet till den allt svårare situationen för yttrandefrihet i Etiopien. Men genom att först döma svenskarna hårt kan premiärminister Meles Zenawi visa sin goda vilja genom en benådning – något som skulle ge honom diplomatiska pluspoäng. Men först får nog svenskarna räkna med ytterligare ett antal månader i fängelse, säger diplomater i Addis Abeba som DN.se talat med i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.