Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyfonen-lekima-kraver-fler-dodsfall-i-annu-en-kinesisk-provins/

Världen

Tyfonen Lekima kräver fler dödsfall i ännu en kinesisk provins

00:42. Dödsalet stiger efter tyfonen Lekimas framfart i östra Kina. Totalt har 44 personer hittills omkommit, enligt officiella siffror från kinesiska myndigheter. Fler än 36.000 hus har förstörts och över 1 miljon människor har tvingats evakuera.

Tyfonen Lekima har fortsatt norrut i Kina med svagare vindar men fortsatt stora regnmängder med översvämningar som följd, bland annat i provinsen Shandong. Dödssiffran har nu höjts till 44.

Efter sin första landkontakt i provinsen Zhejiang tidigt i lördags lokal tid färdades tyfonen Lekima norrut, förbi megastaden Shanghai, och hämtade en kort tid ny energi över havet innan den sent på söndagen åter nådde land i Shandongprovinsen, där storstaden Qingdao ligger.

Räddningsarbetare söker efter personer som saknas efter ett jordskred orsakat av tyfonen Lekima. Foto: AFP

Lekima har försvagats på sin väg, och vindarna med orkanstyrka bedarrade redan efter några timmar, men regnmängderna har fortsatt att vara mycket stora.

– Lekima är som en häst med extremt ilsket humör. Den samlar så mycket vatten när den bygger upp sig över havet. Ihållande skyfall har pressat upp vattennivåerna i många floder till farliga nivåer, säger meteorologen Luo Yuezhen vid Zhejiangs officiella vädertjänst till nyhetsbyrån Xinhua.

På måndagen rapporteras om fem dödsfall i Shandong, samtidigt som dödssiffran från Zhejiang justerades upp med sju personer.

De flesta av dödsoffren i Zhejiang krävdes i ett jordskred när en naturlig damm som bildats av skyfallen brast i en by som heter Shanzao. Fortfarande söker 650 räddningsarbetare efter nio personer som försvunnit efter skredet. Hittills har 23 personer bekräftats döda i byn.

Enligt myndigheternas senaste beräkningar har 36.000 byggnader och 364.000 hektar grödor förstörts av Lekima. Skadorna beräknas motsvara ett värde av 2,5 miljarder dollar.

1,2 miljoner människor har evakuerats. Fem miljoner har på något sätt påverkats.

I Shandong har flygtrafiken påverkats på alla flygplatser, medan 127 tåg och alla långfärdsbussar har ställts in.

I storstaden Qingdao har alla turistmål stängts för allmänheten. Just nu pågår Qingdaos 29:e ölfestival, ett av Kinas största turistevenemang. Festivalen är den största i sitt slag i världsdelen och har kallats Asiens oktoberfest.