Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyfonen-mangkhut-drar-in-mot-sydkinesiska-havet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyfonen Mangkhut drar in mot Sydkinesiska havet

00:49. Kraftiga vindar och regn har börjat dra in över huvudön Luzon i Filippinerna. Tyfonen Mangkhut väntas slå till med full kraft det närmaste dygnet, med vindar på över 70 meter per sekund.

Tyfonen Mangkhut växer sig allt starkare och har dragit in mot Filippinerna. Ovädret väntas växa i styrka och nu förbereder sig myndigheterna i Hongkong, Taiwan och Kina på tyfonens ankomst.

I Atlanten har stormen Florence, som hotar USA:s östkust, nedgraderats till en kategori 3-storm. På andra sidan jordklotet, närmare bestämt öster om Filippinerna, drar tyfonen Mangkhut fram.

Mangkhut har växt till en kategori 5-storm och bär sitt namn efter det thailändska ordet för frukten mangostan.

Tyfonen beräknas nå norra delen av Filippinerna mellan torsdag och fredag och då ha en vindstyrka på 58,3 sekundmeter. Till helgen beräknas den gå genom norra delen av Sydkinesiska havet med samma vindhastighet.

Detta har fått myndigheterna att ta det säkra före det osäkra. I Cagayan i norra Filippinerna har tusentals människor beordrats att evakuera sina hem och skolor, kontor och affärer ska hållas stängda. Tyfonen kommer i början av skördeperioden för ris och majs i Cagayan och många lantbrukare skyndar nu ut på fälten för att rädda vad som räddas kan av skörden, rapporterar South China Morning Post.

I Filippinerna är det många som minns tyfonen Haiyan, som tog minst 6.300 människoliv när den drog fram 2013.

För Taiwans del väntas ovädret nå kusten under tidig fredag morgon och landets premiärminister Lai Ching-te har gett order till de lokala myndigheterna att aktivera sin krisberedskap. Tvångsevakueringar kommer att bli aktuellt i händelse av översvämningar och jordskred. 

Även i Hongkong förbereder sig myndigheterna på ovädrets ankomst. Flygplatsen i den särskilda administrativa regionen, som är en del av Kina, följer tyfonens framfart noggrant för att kunna ställa in flyg om den drar närmre än beräknat. 

Flera flygbolag har meddelat att passagerarna i så fall ska kunna boka om sina biljetter. Myndigheterna uppmanar även allmänheten att vara beredd på att söka skydd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.