Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tysk högerextremist räddad av syrier

En 29-årig tysk man som är medlem i det högerextrema och invandringsfientliga partiet NPD skadades svårt när han kraschade sin bil in i träd i delstaten Hessen. De som var först på plats, drog honom ur bilvraket och gav honom första hjälpen var två syriska asylsökande.

Räddningsinsatsen skapade stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier. Enligt Jean Christoph Fiedler, NPD:s chef i Hessen, kallade syriernas insats för en ”uppenbarligen mycket god, human handling”.

Det stora inflödet av asylsökande gav högerextrema partier framgångar i lokalvalen den 6 mars.

Flera delstater, och förbundskansler Angela Merkel, vill förbjuda NPD med motiveringen att partiet är icke-konstitutionellt, utgör ett hot mot den demokratiska ordningen, är främlingsfientligt, antisemitiskt och har en aggressiv och militant åskådning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.