Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tysk karneval stoppad av terrorhot

Det största karnevalståget i Nordtyskland stoppades på söndagen strax innan det skulle starta. Polisen hade fångat upp ett attentatshot från islamistiskt håll som man tog på största allvar. Någon koppling till Köpenhamn ser man dock inte.

Det stora karnevalståget i Braunschweig – Schoduvel – skulle ha startat vid 12-tiden på söndagen.

Strax innan starten stoppade det dock av polisen som redan på lördagskvällen fått tips om ett planerat islamistiskt attentat.

Beslutet att stoppa karnevalståget fattades på söndagsförmiddagen i samråd med Braunschweigs borgmästare Ulrich Markurth som kallade söndagen för en ”sorglig dag för vårt demokratiska samhälle”.

Även flera muslimska organisationer, både i Braunschweig och på riksplanet, beklagade djupt det inträffade.

Polisen såg dock ingen koppling mellan hotet mot karnevalståget i Braunschweig och attentaten i Köpenhamn.

Runt 4.500 personer väntades delta i själva tåget och den så kallade faschingsöndagen brukar locka uppemot 250.000 personer till Braunschweig.

I morgon väntar rosenmåndagens stora karnevalståg i Köln, Düsseldorf och Mainz. Till tågen hör vagnarna med som satiriskt kommenterar aktuella händelser lokalt och i världen.

I Köln beslutade karnevalsledningen nyligen att stoppa en vagn som anspelade på attentatet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. Beslutet blev uppmärksammat och även kritiserat i Tyskland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.