Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tysk oro efter valresultatet i Turkiet

Bedrövelse när valresultatet presenteras vid oppositionspartiet CHP:s valvaka i Berlin.
Bedrövelse när valresultatet presenteras vid oppositionspartiet CHP:s valvaka i Berlin. Foto: Sebastian Willnow/AFP

Tyskland. Ja-sidans seger i den turkiska folkomröstningen tas emot med oro i Tyskland, som har den största turkiska befolkningen utanför Turkiet. Den tyska regeringen varnar för splittringen i det turkiska samhället.

Nazistanklagelser, inställda kampanjmöten och spionanklagelser präglade den turkiska valrörelsen i Tyskland, där det bor omkring 1,4 miljoner röstberättigade turkar - fler än någon annanstans utanför Turkiet. När rösterna räknats stod det klart att en övervägande majoritet av turkarna i Tyskland som deltagit i folkomröstningen röstat ja till förändringen av grundlagen som bland annat innebär att mer makt flyttas över till presidentämbetet.

63,2 procent röstade i enlighet med President Erdogans linje, medan nej-sidan fick 36,8 procent, enligt de preliminära röstsiffrorna som Turkiets statliga nyhetsbyrå Anadolu presenterade på måndagen. Valdeltagandet i Tyskland landade på omkring 50 procent.

Det klara segern för ja-sidan bland väljare i Tyskland markerar en tydlig skillnad gentemot det samlade resultatet i folkomröstningen, där ja-sidan vann en mycket knapp seger. Det kom inte som någon överraskning i Tyskland att Erdogans linje skulle segra. Även i tidigare val har väljare i Tyskland gett Erdogan ett starkare stöd än vad han åtnjutit på hemmaplan. 

Förbundskansler Angela Merkel och den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel riktade sig direkt mot Ankara när de på måndagen gjorde ett gemensamt utspel med anledning av ja-sidans seger. Resultatet, skriver de, visar hur djupt splittrat det turkiska samhället är och innebär ”ett stort ansvar för den turkiska statsledningen och för president Erdogan personligen”. Den tyska regeringen förväntar sig nu att Erdogan söker ”en respektfull dialog med alla politiska och samhälleliga krafter i landet”, heter det vidare. 

De tysk-turkiska relationerna har varit mycket ansträngda under hela våren. Avslöjandena om att Turkiet bedrivit spionage på regimkritiker i Tyskland har väckt häftiga reaktioner i landet, liksom Turkiets beslut att häkta den tysk-turkiska journalisten Denis Yücel. Turkiet har å sin sida anklagat tyska myndigheter för att använda ”nazistmetoder” efter att tyska städer ställt in planerade kampanjmöten med turkiska ministrar. 

Söndagens seger för ja-sidan kommer sannolikt inte att förbättra de iskalla relationerna. Manfred Weber, vice ordförande för Merkels systerparti CSU i Bayern och ordförande för den konservativa gruppen i EU-parlamentet, krävde på måndagen att Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU avbryts omedelbart.
– Att bli full medlem kan inte vara något mål längre, säger han till Süddeutsche Zeitung.

Läs mer: Kris i relationen mellan Turkiet och Tyskland 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.