Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyska De gröna vann storseger

För första gången kan Tysklands miljöparti hoppas på att leda en delstatsregering efter söndagens val.

De gröna tros ha ridit på anti-kärnkraftsvågen i efterdyningarna av krisen i Japan. Det tyska miljöpartiet ryckte fram hela 13 procentenheter i den viktiga delstaten Baden-Württemberg.

Förbundskansler Angela Merkels hastiga omvändelse i kärnkraftspolitiken, då hon efter katastrofen i Japan stängde sju av landets 17 kärnkraftverk, kunde inte rädda henne från valförlusten för hennes parti CDU.

Också beslut om att ligga lågt i den militära satsningen i Libyen kan ha retat väljarna.

Valet i Baden-Württemberg blev ett dramatiskt nederlag för CDU, visade en vallokalsenkät som offentliggjordes omedelbart efter vallokalernas stängning kl 18.

Även i Rheinland-Pfalz, där det andra delstatsvalet hölls, förlorade CDU.

De gröna och socialdemokratiska SPD vann tillsammans rejält över konservativa CDU plus liberala FDP, enligt enkäten, som redovisades i tv. De gröna fick i Baden-Württemberg enligt undersökningen 24,9 procent av rösterna, SPD 23,4, CDU 38,2 och FDP 5 procent.

Det innebär att Merkels kristdemokratiska parti förlorade makten i sitt kärnområde för första gången på 58 år och att De gröna troligen kommer att leda delstatsregeringen där i samregering med SPD.

Tillsammans fick De gröna och SPD 48,3 procent av rösterna i Baden-Württemberg medan CDU och koalitionspartnern FDP fick 43,2 procent, visar enkäten.

I söndagens andra delstatsval höll sig SPD kvar vid makten med klar seger över CDU och kommer troligen också där att bilda koalition med De gröna.

- Det är en dröm som blivit sann . . . vi kunde aldrig drömma om ett resultat som det här för några dagar sedan, sade Frans Untersteller, talesman för De gröna.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel på nätet beskrev resultatet som en sensation.

- Detta är mycket smärtsamt, sade Merkels utbildningsminister Annette Schavan, CDU-ledare i Baden-Württemberg.

- Det är början till slutet för Merkel, spådde Lienhard Bauer, bankman i Stuttgart.

- Jag har varit CDU-medlem i över 30 år, men den här gången röstade jag inte på partiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.