Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 21:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-justitieministern-overgreppen-i-koln-var-planerade/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyska justitieministern: Övergreppen i Köln var planerade

Foto: Britta Pedersen/AP

Den tyska justitieministern Heiko Maas tror inte att nyårsnattens händelser i Köln uppstod spontant, utan utgår från att det var organiserat.

– Om så många träffas för att begå brott verkar det på något vis planerat, sade ministern i en tidningsintervju på söndagen.

Tysk polis uppgav på söndagskvällen att antalet brottsanmälningar från nyårsfirandet i Köln har stigit till 516, rapporterar AFP.

Nyårsnattens händelser i Köln då ett stort antal kvinnor utsattes för stölder och sexuella övergrepp har tillmätts en enorm betydelse i Tyskland, det har sagts att inget blir sig likt och att det finns ett före och efter Köln.

Påståendet får näring av att CDU-ledningen träffades i Mainz i helgen på ett sedan länge planerat möte och de regerande kristdemokraterna beslutade att föreslå en skärpt lagstiftning.

Den flykting som döms till villkorligt fängelse ska förlora sin rätt till asyl. För tillfället går gränsen vid ett treårigt fängelsestraff.

Förbundskanslern och partiordföranden Angela Merkel sade i Mainz att de vedervärdiga brotten i Köln kräver ett beslutsamt svar.

– Det sker såväl i medborgarnas intresse som för den stora majoriteten av flyktingarna, sade hon.

Koalitionspartnern Socialdemokraterna har redan annonserat sin beredvillighet att skärpa lagarna.

Samtidigt har inte händelserna fått Merkel att byta fot och ändra sin flyktingpolitik. Före mötet i Mainz var Merkel gäst hos systerpartiet CSU i Bayern och sade åter nej till CSU-ledaren Horst Seehofers krav på en övre gräns för flyktingmottagandet. Inte heller vill Merkel att Tyskland likt Sverige ska avvisa flyktingar utan papper vid gränsen, hon är rädd för att det skulle få Schengen-avtalet att kollapsa.

Mycket är fortfarande oklart om vad som hände på nyårsnatten i Köln.

Polisen utvärderar flera hundra timmars bandat videomaterial från järnvägsstationen i Köln för att bland annat hitta misstänkta gärningsmän.

Justitieministern Heiko Maas (S) säger i en intervju med tidningen Bild am Sonntag att han tror att någon form av planering fick så många att samlas på ett och samma ställe.

– Ingen kan få mig att tro annat än att det var avtalat, säger han i intervjun.

Han ställer sig frågan vilken koppling det kan finnas till likande händelser i Hamburg –  enligt TT har Hamburg-polisen hittills tagit emot 133 brottsanmälningar däribland sexuella övergrepp mot kvinnor under nyårsfirandet .

– Alla förbindelser måste undersökas noggrant, säger han.

Bild am Sonntag ifrågasätter uppgifterna om att det skulle ha varit flyktingar från arabländerna som låg bakom kravallerna i Köln.

Tidningen hänvisar till poliskällor som säger att det var övervägande nordafrikaner från Marocko och Tunisien som befann sig på brottsplatsen i Köln.

Polisen undersöker om det innan nyår fanns meddelanden på de sociala medierna som fick unga män inte bara från Köln, utan även från Belgien, Nederländerna och Frankrike att samlas i staden.

Advokaten Ingo Lindemann uttalar sig i tidningen, han försvarar en tonårig marockan som gripits i Köln.

– De är inga krigsflyktingar, utan i stället stora gatubarn som drar med flyktingströmmen genom Europa – utan vare sig språk, hem eller framtidsutsikter.

I Bildintervjun säger justitieministern Heiko Maas att han inte ville höra talas om kulturella bakgrunder som rättfärdigar eller ursäktar det som skett.

– Det är inte ens acceptabelt som förklaring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.