Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyska koalitionsavtalet klart

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Efter fem veckors förhandlingar är koalitionsavtalet klart. Tyskland får en lagstadgad minimilön, vägavgifter på Autobahn och dubbelt medborgarskap för de som vill.

Den sista förhandlingsrundan pågick i 17 timmar och avslutades vid sex-tiden på onsdagsmorgonen.

Klockan 12 i dag ska partiledarna presentera avtalet.

Klart är att Tyskland får en lagstadgad minimilön på 8,50 euro (79 kronor), dock först 2015. Det finns också möjlighet för avtalsparterna att sluta egna avtal fram till 2017. Minimilönen har sedan valrörelsen 2009 varit Socialdemokraternas hjärtefråga.

Parterna har också enat sig om att införa den så kallade mammapensionen för kvinnor som fött barn före 1992 och kompensera dem för de regler som gällde dessförinnan. Det kravet drev Kristdemokraterna (CDU) i årets valrörelse. Socialdemokraterna (SPD) fick igenom sitt krav på att de som jobbat i 45 år också ska kunna gå i pension vid 63 års ålder.

CSU, den tredje parten och CDU:s systerparti i Bayern får igenom sitt krav på vägavgifter på Autobahn under förutsättning att det kan införas med tanke på de europarättsliga frågorna.

I fortsättningen ska också unga människor som fötts i Tyskland av utländska föräldrar slippa välja mellan föräldrarnas hemland och det nya. Tyskland inför som så många andra länder ett dubbelt medborgarskap, något som CDU/CSU tidigare varit starkt emot.

I valrörelsen krävde SPD skattehöjningar för att klara stora offentliga investeringar. CDU/CSU var emot och enligt avtalet blir det inga skattehöjningar under mandatperioden.

För att avtalet ska gälla måste det godkännas av de 473 000 SPD-medlemmarna. I helgen börjar en allmän medlemsomröstning som ska vara avslutad i mitten av december.

Om medlemmarna röstar ja kan Angela Merkel läsa kanslereden för tredje gången den 17 december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.